Ogenj in črna burja vzela hišo

Slejkovi iz Lokavca so ostali brez vsega. Požar v par minutah pogoltnil skromni dom.
Fotografija: Slejkovi so ostali brez doma.
Odpri galerijo
Slejkovi so ostali brez doma.

Gospodar družine Slejko iz Lokavca na Ajdovskem ne skriva obupa, kajti njegova družina je izgubila vse, kar je imela in kar je ustvarila doslej.
Marko in njegov oče Marjan, ki je vnukinjo opozoril na požar.
Marko in njegov oče Marjan, ki je vnukinjo opozoril na požar.

»V naši dvosobni hišici, veliki 45 kvadratnih metrov, je zgorelo popolnoma vse. Zares v totalko je zgorelo, ničesar več nimamo; ne oblačil, ne dokumentov, ne hrane in ne stanovanjske opreme. Nimamo več doma. No, najpomembneje je, da je z nami vse v redu. Ne vem pa še, zakaj je zagorelo, saj nas policisti ne pustijo noter, toda predvidevam, da je bil vzrok v kaminu, da so torej zagorele saje v dimniku,« pravi Marko.
 

S požara popolnoma izmučeni


Štiričlanska družina je izgubila streho nad glavo. Tleti naj bi začelo na podstrešju, zublji so kmalu začeli goltati vso hišo. Razpihovala jih je še orkanska burja. Marko se je še pred izbruhom ognjene stihije odpravil na delo, saj je zasebni podjetnik in mu tudi v času epidemije ne preostane drugega, kot da poprime za delo. »Kaj pa naj, zidar sem. Tudi žena je bila v službi, dela v ajdovskem Fructalu. Starejše hčerke, stara je 21 let, ni bilo doma, je pa bila mlajša, ki ji je 18. Moj oče, sosedje smo, je videl, kaj se dogaja, in je hčerko opozoril, naj se umakne na varno,« de Marko in doda, da se bodo vsaj začasno namestili pri starših.


Takoj je sicer stekla tudi akcija za rešitev bivanjske stiske štiričlanske družine. Civilna zaščita je družini za vsak primer zagotovila nadomestno stanovanje. Klicu na pomoč so se odzvali tudi pri Karitas in družini ponudili posteljnino, obleko ter druge nujne potrebščine. V imenu družine dobre ljudi prosijo za dar, ki bo Slejkovim omogočil premostitev trenutne situacije. Župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin je v imenu občine Ajdovščina prvi podprl akcijo in nakazal 1000 evrov.
 

Črna burja


Takrat je v  Vipavski dolini torej pihala burja tudi s sunki okrog 130 kilometrov na uro. »Take ni bilo že najmanj dve leti, res že dolgo ne, prava orkanska je bila, rečemo ji tudi črna,« nam je povedal direktor Gasilsko-reševalnega centra Ajdovščina (GRC) Blaž Mlečnik. »Kopico dela smo imeli, odkrivalo je strehe stanovanjskih hiš in poslovnih objektov.«

Najmočneje pa naj bi pihalo ravno na območju Lokavca, kjer je odkrilo nekaj streh, in iz tega kraja so torej severnoprimorski gasilci prejeli dramatičen klic o požaru stanovanjske hiše. Domačini iz Lokavca jih pohvalijo: »Prišli so zelo hitro, omejili so ogenj, hiše pa žal niso mogli rešiti.« En gasilec se je v intervenciji lažje ranil.


Mlečnik pravi, da so bili o požaru obveščeni ob 9.22: »Izvozila je celotna ekipa GRC, to je 15 gasilcev, pridružilo se nam je še šest kolegov iz ajdovskega prostovoljnega gasilskega društva in osem iz društva v Selu. Težko delo je bilo zaradi burje, razmere so bile zares ekstremne in zdaj, ko je intervencija končana, lahko rečem, da je šlo za ogromen napor in da so gasilci popolnoma izmučeni.« Stanovanja družine Slejko žal niso mogli rešiti. »In tudi dvomim, da se bodo lahko sploh kdaj vrnili v svoj dom. Najpomembneje pa je, da smo pred širitvijo požara obvarovali vsaj okolico, morate namreč vedeti, da gre tam za strnjeno naselje hiš.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije