POŽAR

Gasilci preprečili katastrofo

Mimoidoči so še pravočasno opazili dim.
Fotografija: Del pogorelega inventarja v prostorih plesnega društva
Odpri galerijo
Del pogorelega inventarja v prostorih plesnega društva

RADOVLJICA – Prostovoljni gasilci iz Linhartovega mesta, sosednjih društev Lesce ter Begunje na Gorenjskem in poleg še profesionalci z Jesenic so v četrtek popoldne hiteli proti semaforiziranemu križišču na Gorenjski cesti. Ob tej stoji stavba, v njenih zgornjih prostorih je studio Plesnega društva Radovljica. Prav od tam se je hinavsko sukljal dim, ki so ga opazili mimoidoči.
»Po eni strani lahko rečemo, da je bilo srečno naključje, ker je bilo okno priprto in so s pločnika opazili dim,« je dejal vodja intervencije Janez Koselj, poveljnik Gasilske zveze Radovljica: »Če bi bilo zaprto, se dima ne bi opazilo, kar bi lahko ognju, ki se je razvijal, dalo čas, da bi se razširil na druge prostore ter se zavlekel v ostrešje. Posledice bi bile zagotovo veliko razsežnejše.«
Posredovanje v prostorih plesnega društva FOTO: Boštjan Fon
Posredovanje v prostorih plesnega društva FOTO: Boštjan Fon

Gasilci, ki so prihiteli z devetimi vozili, so se zavedali, da se ogenj lahko izmakne nadzoru, kar bi pomenilo precejšnjo težavo. Zgradba je starejša. Ostrešje je izdelano še po standardih iz časa čarlstona in zato zelo gorljivo. Poleg tega sta nadstropje niže velika kitajska trgovina in zadaj skladišče s precejšnjo količino plastične in druge lahko vnetljive robe. Zraven je še trgovina s športno opremo in nekaj pretežno skladiščnih prostorov. Sreča je, da je pred zgradbo večji parkirni prostor, ki je bil prazen in so gasilska vozila lahko parkirala tik ob požarišču. Hitra, predvsem pa strokovno izpeljana akcija je preprečila ognju zaplesati uničujočo hitro polko. Najprej so požar omejili in ga obvladali, nato so pogasili še zadnje plamene. »Nekaj težav smo imeli z določitvijo žarišča, saj je bila stavba že polna dima. Videlo se ni tako rekoč nič. Ko smo določili kraj gorenja, smo morali nasilno vstopiti v prostor, saj so bila vrata zaklenjena, lastnikov pa ni bilo,« je razložil vodja intervencije Koselj: »Izvedli smo prvi napad na ogenj, in to uspešno. S preostalimi napadi smo šli v odkrivanje morebitnih drugih žarišč.« V intervenciji, ki je trajala približno dve uri, je sodelovalo 36 gasilcev.
V akciji sta posredovala tudi sin in oče Dejan ter Božo Praprotnik. FOTO: Boštjan Fon
V akciji sta posredovala tudi sin in oče Dejan ter Božo Praprotnik. FOTO: Boštjan Fon

Ko so prostore pregledali še s senzorjem za odkrivanje dušečih in za zdravje nevarnih plinov ter ugotovili, da je vstop varen, so se na delo podali policijski preiskovalci, ki so želeli odkriti vzrok požara ter oceniti škodo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije