PRODANA MARIBORČANKA

Sinu sta kupila nevesto

Mariborčanko so za 15.000 evrov prodali v Italijo. Zanjo sta se zanimala zakonca Hamiti.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphoto

MARIBOR – Dvajsetega decembra 2014 je Mariborčanki Enisi Bislimi do polnoletnosti manjkalo le še dva meseca, ko so jo starši prodali. Ker je bila zaljubljena v drugega fanta, se je najstnica znašla v strašanski stiski. Kljub nasprotovanju sta njena oče in mama Nevzat in Nafije Bislimi prek posrednika prodala hčer in jo poslala v Brescio v Italiji, kjer se je za prelepo Rominjo zanimala družina Hamiti. Zakonca Gazmen in Gulya Hamiti sta namreč za svojega sina iskala primerno nevesto.

Dekle v novem okolju ni bila srečna. Počutila se je kot nekakšna služabnica, saj je po svojih besedah morala od zore do mraka skrbeti za desetčlansko družino. Zaradi kronične bolezni, ki jo ima, je dvakrat omedlela, a je nova družina kljub njeni prošnji ni odpeljala k zdravniku. Tašča in tast naj bi ji omejila gibanje, ji odvzela dokumente, v Italiji pa je sploh niso prijavili. Ko je mesec po poroki v skladu z romskimi običaji odšla na obisk k staršem in jim povedala, da noče več nazaj, ji mati in oče nista prisluhnila. Njeno sestrično sta celo zadolžila, da jo mora nadzorovati, a se je dekle 21. januarja 2015 nekako izmuznilo in pobegnilo na center za socialno delo.
Dekličin oče Nevzat Bislimi zaradi hčerkinega slabega zdravstvenega stanja ni bil sposoben za sojenje. FOTO: Aleš Andlovič
Dekličin oče Nevzat Bislimi zaradi hčerkinega slabega zdravstvenega stanja ni bil sposoben za sojenje. FOTO: Aleš Andlovič

Glavni akter zgodbe naj bi bil dedek oškodovanke Fadilj Hasani, saj naj bi se s kupci dogovoril, da bodo za vnukinjo plačali 15.000 evrov. Zanimivo, da za dedka tovrstno početje ni bilo novost. Ker je sodeloval pri iskanju dekleta in mešetarjenju pri poroki, je bil že obsojen, s to razliko, da je bilo takrat dekle kupljeno za bistveno nižjo ceno kot tokrat njegova vnukinja.

V kakšni stiski je morala biti mladenka, kaže tudi dejstvo, da je bila mesec dni pred poroko v takšnem stresu, da je pristala v bolnišnici in imela celo samomorilska nagnjenja. Socialnim delavkam se je zaupala, da naj bi dedek, potem ko je dobil kupnino zanjo, dejal, da jo lahko dajo kar v vrečo in odpeljejo in da ji poročne obleke ni treba kupiti. Prvi spolni odnos z ženinom pa je celo ocenila kot posilstvo.


Toda glavni akter prodaje neveste v Italijo 68-letni Fadilj Hasani zaradi zdravstvenih težav ni sposoben sesti na zatožno klop. Podobno velja za dekličine starše, zakonca Bislimi, a ne zaradi njunih zdravstvenih težav, temveč zdravstvenega stanja hčerke Enise. Ta je namreč nedavno prestala operacijo, a se ta ni končala po načrtih, saj naj bi se trenutno v bolnišnici borila za življenje.

Tudi zaradi tega je predsednica senata Vanja Verdel Kokol predobravnavni narok zoper starše preložila na december, medtem ko sta se kupca neveste, zakonca Hamiti, izrekla za nedolžna. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije