MED PRAZNIKI

50.000 evrov nagrade za ukradena jajca!

Med prazniki vlomili v hišo znanega zbiratelja umetnin in odnesli za pol milijona evrov predmetov.
Fotografija: Ladja Faberge je srebrna in pozlačena ter ozaljšana z zlatimi detajli, dragimi kamni, biseri, emajliranimi jadri in ornamenti.
Odpri galerijo
Ladja Faberge je srebrna in pozlačena ter ozaljšana z zlatimi detajli, dragimi kamni, biseri, emajliranimi jadri in ornamenti.

ZAGORJE OB SAVI – »Takšne čudovite in enkratne razstave bi bili veseli povsod po svetu,« je aprila 2014 razstavljene dragocenosti v piranski Benečanki ocenil strokovnjak za starine Goran Mijič. Zbirka razstavljenih predmetov je obsegala velikonočna jajca, manjša okrasna jajca, namizne ure, okrasne palice, pojoče skrinjice, parfumske stekleničke, cigaretnice, okrasne doze za shranjevanje zlatnikov, okvirje, okrasne nože, živalske figurice, šatulji šaha, cesarski kočiji, okrasno drevesce z jajčki … Vsi izdelki so enkratne zlatarske mojstrovine, ki so opremljene z žigom izdelovalca Fabergé in inicialkami mojstra izdelave. Seveda so narejene iz zlata in srebra ter okrašene z rubini, diamanti …«
Ruski draguljar Peter Carl Fabergé
Ruski draguljar Peter Carl Fabergé

Tako se je glasil eden od zapisov v medijih, ko smo si lahko obiskovalci brezplačno ogledali razstavo dragocenih zlatarskih umetnin. Na ogled jih je posodil Slovenec, ki je hotel ostati anonimen. Da tatovi ob takšnih priložnostih ne počivajo, se je izkazalo že takrat, ko so poskušali vlomiti in dragocenosti ukrasti. A jim takrat ni uspelo, saj so predmete skrbno tehnično in fizično varovali.

Vlomilci vedo, kaj je vredno

Skoraj na identičen datum, le da štiri leta pozneje, je zgodba povsem drugačna: »28. aprila v dopoldanskih urah so bili policisti obveščeni o vlomu v hišo v okolici Zagorja ob Savi. Neznanci so vanjo vlomili prek noči, pregledali prostore in odtujili več vrednejših predmetov, umetniška dela in nakit. Lastnika so oškodovali za več tisoč evrov. Zaradi nadaljnjih aktivnosti policistov več informacij ta trenutek ne bomo posredovali,« je zapisala tiskovna predstavnica PU Ljubljana Nataša Pučko.


»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«​

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije