NA KOŽO

Varovanje osebnih podatkov

Letos se na facebooku na minuto zgodi že neverjetnih 18 milijonov sporočil.
Fotografija:
Odpri galerijo

V petek na dan mladosti bo začela veljati nova zloglasna evropska uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Po eni strani prinaša dodatne varovalke pred morebitno zlorabo naših osebnih podatkov, po drugi pa uvaja precej dodatne administracije.

Tako kot je z dobrimi nameni včasih tlakovana pot v pekel, je tudi dodatno uvajanje različnih predpisov pogosto povezano z veliko nepotrebne dodatne birokracije. Kazni za tiste institucije, ki bi uredbo kršile, bodo visoke. Najvišja zagrožena kazen je do 20 milijonov evrov, pri čemer bo konkretna višina odvisna od teže zlorabe osebnih podatkov.

Evropsko uredbo sicer uvajamo v času, ko pogosto sami, prek svetovnega spleta, razkrijemo o sebi veliko več, kot se sploh zavedamo. Brez posebnega truda lahko tako o posamezniku, ki je prisoten na facebooku, twitterju in drugih družabnih omrežjih, izvemo zelo veliko: kdo so njegovi prijatelji, kaj ga veseli, kje vse je bil ali pa kakšna so njegova stališča o najrazličnejših družbenih vprašanjih. Po podatkih Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) se v letošnjem letu v povprečju na facebooku zgodi neverjetnih 18 milijonov sporočil na minuto oziroma 26 milijard na dan.

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije