NASILNEŽ

Znani športnik spet pretepal družino

Miran Fabjan je po tokratnem izpadu končal v priporu. Sodijo mu že zaradi groženj, poškodovanja tuje stvari in nasilništva.
Fotografija: Miran Fabjan je po nekaj kaznivih dejanjih pristal v priporu. FOTO: Arhiv Dela
Odpri galerijo
Miran Fabjan je po nekaj kaznivih dejanjih pristal v priporu. FOTO: Arhiv Dela

BRANIK – O slovenskem športniku Miranu Fabjanu smo večkrat pisali ob koncu minulega leta – pa si naše pozornosti ni prislužil s svojimi nastopi na Poljskem in Daljnem vzhodu, kjer si je kot poklicni kikboksar poskušal izboriti svetovno slavo in denar. Razlog, da je pristal na straneh našega časopisa, je bil družinske narave, Fabjan je bil namreč konec oktobra doma nasilen do svoje žene; ko smo ga soočili s to informacijo, pa se nam je sprva grdo zlagal: »Ni res, ne vem, od kod vam to.« Čez nekaj ur se je spet oglasil ter priznal, da je bil nasilen.

Klofuta slovenskega Rockyja

Fabjan, ki ga kličejo tudi slovenski Rocky, je priznal odrivanje, »nakar sem jaz njej dal klofuto,« je oktobrski incident opisal sam. A so ga v tem primeru osumili še za precej več: udarce in lasanje, boleče ter ponižujoče ravnanje. Policisti so mu pred nekaj meseci celo izrekli ukrep prepovedi približevanja. Fabjan se je res umaknil: sprva v Srbijo na treninge, nato na borbo na Slovaško, kjer ni okusil zmage.

Po prvih člankih, ki so razkrivali njegovo doslej neznano plat, se je odpravil na Kitajsko. Vmes je na svojem profilu na facebooku porogljivo komentiral: »Kitajci so mi dali vizum, ne berejo Slovenskih novic.« A tudi tam mu ni uspelo zmagati, po vrnitvi domov pa je sledila božična idila z ženo in otroki: Fabjan in žena sta objavila nasmejano sliko, na kateri se objemata. Idilo pa je skazila izpoved možakarja iz Kanala ob Soči, ki je trdil, da je bil žrtev Fabjanovega nasilja; verjelo mu je tudi novogoriško tožilstvo in proti 32-letnemu kikboksarju vložilo obtožnico zaradi kaznivih dejanj dveh groženj, nasilništva in poškodovanja tuje stvari.


Januarja je Braničan zabredel v največje težave v dosedanji novi karieri na straneh črne kronike – prejšnji mesec je pristal v priporu! Toda ko smo informacijo o novem dnu mednarodnega športnika preverjali na novogoriškem tožilstvu in sodišču, ali je bil pripor odrejen zaradi nasilja nad Kanalcem, je sledilo zanimivo spoznanje: »Obdolženi ni v priporu v zvezi s tem postopkom,« je sporočila vodja novogoriškega tožilstva Damijana Bandelj. Tudi oktobrsko družinsko nasilje ga ni privedlo v pripor, je bilo moč razbrati iz odgovora pooblaščenca za odnose z mediji pri Okrožnem sodišču v Novi Gorici Sama Turela: »Obtoženi je v priporu v drugi zadevi, ki se vodi pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici in je še v fazi preiskave.«

Ni se spravil nad ženo

Odgovor, kaj je Fabjana pripeljalo v novogoriški pripor, smo deloma dobili šele na novogoriški policijski upravi, kjer so bili (zaradi varstva podatkov in občutljive tematike) sila skopi s pojasnili. »Lahko potrdimo, da so policisti Policijske postaje Nova Gorica v drugi polovici januarja 2018 v enem od naselij na območju Upravne enote Nova Gorica obravnavali sum storitve kaznivega dejanja nasilja v družini,« je sporočil novogoriški policijski govorec Dean Božnik. Policija je o dogajanju obvestila tudi dežurnega preiskovalnega sodnika novogoriškega okrožnega sodišča in pristojno državno tožilstvo v Novi Gorici.
»Novogoriški policisti so v skladu z usmeritvami državnega tožilstva zoper osumljenca odredili pridržanje po določilu 157. člena zakona o kazenskem postopku,« prvo fazo odvzema Rockyjeve svobode opisujejo policisti. Slednji so Fabjana v nadaljevanju postopka s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici. »Preiskovalni sodnik je po zaslišanju zoper osumljenca odredil pripor,« policijski opis dejstev zaključuje Božnik.

Tokrat žrtev Fabjanovega družinskega nasilja naj ne bi bila žena; v kratkem telefonskem pogovoru je slednja kratko zanikala, da se je Fabjan znova spravil nanjo: »Ne.« Ko smo jo povprašali, ali so bili napadeni Fabjanovi starši, pa je kratko odvrnila: »Ne bom nič komentirala.« Družinski telefon pri Fabjanovih starših je zvonil v prazno. Sojenje Fabjanu na novogoriškem sodišču se nadaljuje 20. februarja – doslej ima odprti dve sojenji, ki se jim bo najverjetneje pridružil še zadnji primer družinskega nasilja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije