HOKEJ

Zakaj pa ne bi premagali Američanov in Slovakov

Slovenska hokejska reprezentanca jutri začenja olimpijski turnir. Napadalec Rok Tičar navdušen nad odprtjem in zelo optimističen.
Fotografija: Rok Tičar je tudi na OI v Pjongčangu eden najmočnejših adutov slovenske reprezentance. Foto: Roman Šipić
Odpri galerijo
Rok Tičar je tudi na OI v Pjongčangu eden najmočnejših adutov slovenske reprezentance. Foto: Roman Šipić

LJUBLJANA – Slovenski hokejisti so prejšnji torek odpotovali proti Južni Koreji, slovo od svojcev na brniškem letališču je tako rekoč že pozabljeno, saj so že povsem v olimpijskem filmu. V tednu dni se jim je zgodilo res veliko, od edine pripravljalne tekme proti izbrani vrsti Južne Koreje v Inčeonu, ki so jo dobili z 2:1, do nastanitve v olimpijski vasi v Pjongčangu, udeležbe na slovesnem odprtju iger in treningov pred jutrišnjim prvim obračunom z reprezentanco ZDA. Tudi član prvega napada Rok Tičar zelo dobro razpoložen pričakuje svoj drugi nastop na OI. »Slavnostno odprtje sem komaj čakal, ker sem tisto v Sočiju izpustil zaradi bolezni. Bilo je kar čustveno, vrnili so se spomini na dosežke iz Vojensa, pa Sočija, Minska,« je razkril 28-letni Tičar, član Sibirja iz lige KHL. Risi so se zdaj umirili in prepustili poteku priprav na prihajajoče tekme, težave v obračunu s Korejci niso skrb vzbujajoče. »Mislim, da smo bili predvsem utrujeni. Dolga pot je bila, noge so bile utrujene, glava še ni bila na pravem mestu. Je pa bila vseeno dobrodošla tekma, nazadnje smo se srečali novembra. Naša prednost je, da smo dobro uigrani in se dobro poznamo, postali smo že kot nekakšna velika družina,« ocenjuje Tičar, ki je tako kot preostali risi zadovoljen z nastanitvijo v olimpijski vasi in dvorano, kjer vadijo. »Razlika v primerjavi s Sočijem je, da se moramo malo več peljati z avtobusom, a je vseeno vse tako, kot mora biti,« je še pojasnil Tiki, ki se zaveda, da so pod drobnogledom domače javnosti tudi zaradi tega, ker so se v Sočiju senzacionalno uvrstili v četrtfinale: »Morda je javnost res lačna podobnega uspeha. Seveda si tudi mi to želimo. Ves turnir bomo morali biti maksimalno osredotočeni in gojiti ekipni duh.« Tičar je kakšnih deset dni pred odhodom na Daljni vzhod doma vadil s soigralcema iz napadalne trojke Robertom Saboličem in Žigo Jegličem, ki sta prav tako dobila prosto v ligi KHL. »To nam je prišlo še kako prav. Doma je bilo krasno. Delali smo na ledu in ob njem. Malce smo se uigravali, se sproščeno družili. Do prve tekme bo vse bolje in bolje.« Jutri ob 13.10 je torej na sporedu obračun z ZDA, v petek ob 8.40 bodo risi prekrižali palice z Rusi, v soboto ob 13.10 jih čaka še tretji dvoboj v predtekmovalni skupini B s Slovaško. »Rusi so favoriti. Moštvo imajo sestavljeno iz dveh klubov CSKA iz Moskve in SKA iz Sankt Peterburga. Kar se tiče Slovaške in ZDA, pa ... Zakaj jih ne bi premagali? V vsako tekmo bomo šli na polno, na ledu bomo pustil srce, potem bomo videli, kaj bo,« je pred začetkom olimpijskega turnirja odločen Rok Tičar, eden izmed štirih namestnikov kapetana Jana Muršaka.

Spomnimo, da na tokratnih OI ne nastopajo igralci iz severnoameriške lige NHL. V dresu Slovenije ni Anžeta Kopitarja, močno oslabljeni sta tudi vrsti ZDA in Slovaške. Ameriški selektor Tony Granato ima v svoji zasedbi kar 17 igralcev iz evropskih klubov (Švica, Švedska, Finska, Rusija, Češka, Nemčija) in osem iz ZDA. Selektor Slovaške, Kanadčan Craig Ramsay, je zbral igralce iz češke in slovaške lige, le eden je iz lige KHL. Ruski selektor Oleg Znarok ima, kot rečeno, zasedbo samih asov iz dveh slovitih ruskih klubov SKA in CSKA, le dva moža sta iz Metallurga iz Magnitogorska. N

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije