MALEZIJA

Uspelo je šele v sedemnajsto, a danes ima kraljica pet otrok

Malezijska kraljica Aziza se je dolga leta trudila, da bi zanosila. Ustanovila je fundacijo, ki rojakinjam pomaga financirati postopke umetne oploditve.
Fotografija: Kralj Abdullah in kraljica Aziza sta se poročila 1986., a minila so leta, preden sta si ustvarila družino. FOTO: Lai Seng Sin/Reuters
Odpri galerijo
Kralj Abdullah in kraljica Aziza sta se poročila 1986., a minila so leta, preden sta si ustvarila družino. FOTO: Lai Seng Sin/Reuters

Malezijska kraljica Aziza je mama petih otrok, a pot do tako velike družine je bila vse prej kot lahka. Aziza, ki se je s kraljem Abdullahom poročila leta 1986, je bila, kot večina žena vladarjev, pod velikim pritiskom roditi naslednika, ko več let ni zanosila, pa se je po pomoč obrnila k medicini.

A niti takrat ni šlo vse gladko, saj je bilo potrebnih kar nekaj umetnih oploditev in dolga štiri leta, da je končno zanosila in pod srcem nosila težko pričakovanega sina. Žal je deček, kljub temu da je nosečnost potekala normalno, ob rojstvu umrl in trajalo je še pet let ter 17 umetnih oploditev, da je Aziza ponovno zanosila.

»Vsakič, ko sem odhajala s klinike, sem jokala. Toliko neuspešnih poskusov te preprosto zlomi, najraje bi obupal. Ko je končno uspelo, sem bila presrečna, a nikoli si nisem mislila, da bom imela še štiri otroke, med njimi dvojčka,« je dejala Aziza, ki je po letih čustvenega trpljenja 1995. rodila zdravega dečka. Hassanal Ibrahim je danes star 26 let, konec januarja 2019 je postal vladar zvezne države Pahang.

V njeni ustanovi so pomagali že mnogo parom, ki so si želeli naraščaja. FOTO: Mansi Thapliyal/Reuters
V njeni ustanovi so pomagali že mnogo parom, ki so si želeli naraščaja. FOTO: Mansi Thapliyal/Reuters

Ker je kraljica še predobro vedela, kako boleče je spopadanje z neplodnostjo, se je odločila, da bo pomagala ženskam, ki imajo enake težave, kot jih je imela sama, ter leta 2004 ustanovila fundacijo, ki ženskam, ki si tega same ne morejo privoščiti, pomaga financirati zdravljenje neplodnosti in postopke umetne oploditve.

Fundacija je v Maleziji izjemno uspešna in kraljica je do naraščaja pomagala že ogromno parom, ki si dragih postopkov sicer ne bi mogli privoščiti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije