SLOVO

Umrl prvi temnopolti igralec, ki je prejel oskarja za glavno moško vlogo

Poslovil se je Sidney Poitier.
Fotografija: Sidney Poitier. FOTO: Danny Moloshok, Reuters
Odpri galerijo
Sidney Poitier. FOTO: Danny Moloshok, Reuters

Svet filma žaluje. Poslovil se je Sidney Poitier, prvi temnopolti igralec, ki je prejel oskarja za glavno moško vlogo.

Sidney Poitier se je rodil v Miamiju, odraščal pa na Bahamih, pozneje delal v ameriški vojski, od leta 1946 pa je bil član gledališča American Negro Theater. Po debiju na Broadwayu je prvo filmsko vlogo odigral leta 1950 v filmu Josepha L. Mankiewicza No Way Out in kmalu postal prva temnopolta filmska zvezda.

Prvič je bil za oskarja za glavno vlogo nominiran v filmu Beg v verigah Stanleyja Kramerja iz leta 1958, njegovi vlogi v filmih Ugani, kdo pride na večerjo (1967), ki ga je prav tako režiral Kramer, in To Sir, with Love (1967) režiserja Jamesa Clavella pa sta bili takrat prelomnici pri razbijanju socialnih pregrad med temnopoltim in belim prebivalstvom v ZDA. Prvega oskarja je nato osvojil leta 1964 za film Lilije na polju v režiji Ralpha Nelsona.

Poitier se je v svoji karieri, v kateri je zaigral v več kot 60 filmih, vselej zavzemal za pravice temnopoltih in v svojih filmih pogosto igral osebnosti, ki so jih zaznamovale medrasne napetosti.

Veliko je igral še v 70. letih, manj v 80., v 90. letih pa se je pojavljal predvsem na televiziji. Preizkusil se je tudi kot režiser, med uspešnejšimi filmi velja omeniti Stir Crazy (1980).

Leta 2002 prejel častnega oskarja

Akademija je v obrazložitvi nagrade zapisala, da gre za igralca, ki je v svoji karieri nanizal izjemne vloge ter briljiral z unikatno prezenco. Nagrajen je bil za izredno igro in edinstveno pojavnost na filmskih platnih ter za predstavljanje filmske industrije z dostojanstvom, s slogom in z inteligenco.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije