S TV-smehom nad strah in otožnost

Lahkotnejše televizijske vsebine odganjajo depresijo. Zdaj je tudi čas za kaj novega in izbira je res velika.
Fotografija: Ni videti, da bi se South Park kmalu končal. FOTO: PR
Odpri galerijo
Ni videti, da bi se South Park kmalu končal. FOTO: PR

V času samoizolacije imamo prostega časa na pretek, a kaj ko nekaj, kar smo si ves čas želeli, ni več tako zelo privlačno, kot smo pričakovali. Sploh vajeni skupinskih aktivnosti in potovanj se med štirimi stenami počutijo utesnjene. V veliko pomoč nam je seveda televizija, nanizanke in filmi, ki nas popeljejo v domišljijski svet ali kraje, kamor sami, vsaj trenutno, ne moremo.
Veliki pokovci so še vedno izjemno priljubljeni. FOTO: Pro Plus Press
Veliki pokovci so še vedno izjemno priljubljeni. FOTO: Pro Plus Press

Da bi se ognili depresiji, je prva izbira seveda nekaj lahkotnejšega, in tega se zavedajo tudi ustvarjalci televizijskih programov, ki so te dni nanje umestili kar več komedij. Kaj bomo gledali, je seveda povsem naša stvar, še vedno se lahko zatečemo k preverjenim humorističnim serijam, ki so nas nasmejale v minulih letih, denimo Prijatelji, Sodobna družina, Veliki pokovci, Kako sem spoznal vajino mamo ali, če odpotujemo še dlje v preteklost, Družina za umret, Princ iz Bel-Aira, Simpsonovi, South Park ... Slednja je na televizijske zaslone prišla leta 1997, ustvarjalci pa še vedno snemajo nove dele.


A čeprav je nekaj znanega, nekaj, za kar vemo, da nas bo nasmejalo in nam dobro delo, lahko dobrodošlo v časih, ko mnoge pesti anksioznost, strah pred neznanim in pred prihodnostjo, pa mnogi svarijo, da ima lahko gledanje dobrih starih serij in filmov prav nasproten učinek. "Serije, ki smo se jim smejali kot mladostniki, spodbudijo nostalgijo, ta pa lahko vodi v anksioznost, otožnost, namesto da bi človeka potolažile.

Zato je pravi čas, da poiščemo nekaj novega," svetuje Richard Newby, ki piše za Hollywood Reporter. Z njim se strinjajo tudi mnogi psihologi in po njihovih priporočilih so pri reviji Forbes sestavili seznam Netflixovih serij, ki lahko pomagajo prebroditi samoizolacijo. Na prvem mestu se je znašla kanadska serija Schitt's Creek, ki prikazuje usodo bogataške družine, ki nenadoma izgubi vse, a je po mnenju oboževalcev izjemno šarmantna. Sledi ji serija Parks and Recreation, ki jo mnogi primerjajo s humoristično serijo The Office, ki je bila nekoč zelo priljubljena tudi pri nas, a kritiki se strinjajo, da gre bolj za njeno nadgradnjo.


Na seznam se je uvrstila tudi serija, ki je, čeprav sta njeni glavni temi smrt in življenje po njej, po mnenju kritikov zelo ljubka in inovativna ter kakovostna – The Good Place. In še ena od manj poznanih serij –​ Kim's Conveniance. V njej spremljamo prigode kanadske družine korejskega rodu. Starši so lastniki manjše trgovine, ki so vse življenje trdo delali, da bi otrokoma omogočili dostojno življenje, a tudi Kimovi se, kot vsi drugi, soočajo z občasnimi trenji v družini in odtujenostjo otrok, ki sta zakorakala v dvajseta leta. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije