Na kraljičinih feštah strogo brez alkohola

Elizabeta II. gostom postreže svoje najljubše prigrizke. Nepogrešljiva je čokoladna torta.
Fotografija: Kraljičine vrtne zabave so zelo priljubljene, saj na njih navadni smrtniki dobijo priložnost, da jo spoznajo. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Kraljičine vrtne zabave so zelo priljubljene, saj na njih navadni smrtniki dobijo priložnost, da jo spoznajo. FOTO: Guliver/getty Images

Kot vse letošnje družabne dogodke je tudi tiste, ki jih je imela v načrtu britanska kraljica Elizabeta II., zmotila epidemija novega koronavirusa ter z njo povezani ukrepi za preprečitev širjenja. Čeprav tudi v Veliki Britaniji v kratkem napovedujejo rahljanje ukrepov, še vedno ne bodo možna srečanja večjih skupin ljudi ter posledično tako priljubljene vrtne zabave, ki jih kraljica organizira vsako poletje. Na njih dobijo navadni smrtniki priložnost spoznati kraljevo družino ter uživati v izbrani hrani in pijači. Najbolj znani sta vrtni zabavi pred Buckinghamsko palačo ter palačo Holyroodhouse v Edinburgu, ki ju prirejajo že 160 let. Da letošnjih vrtnih zabav ne bo, je najbolj razžalostilo prav kraljico, ki se jih veseli bolj kot drugih javnih dogodkov, ki se jih mora udeleževati.


Vseh 30.000 gostov je vabila že prejelo v začetku leta, a so jim iz Buckinghamske palače že sporočili, da z zabavami nič ne bo, vabila pa bodo veljavna za naslednje leto. Da povabljenci kljub vsemu ne bi povsem izviseli, je zdaj poskrbelo nekaj chefov, zaposlenih v palači, ki skrbijo tudi za prigrizke na njenih zabavah in sprejemih. Z javnostjo so delili nekaj kraljičinih najljubših jedi ter tudi receptur zanje. Darren McGrady je razkril, da na vrtnih zabavah ne smejo manjkati tradicionalni angleški kolački, imenovani scones, ki jih po dolgem prerežejo in namažejo z marmelado. So kraljičin daleč najljubši prigrizek ob popoldanskem čaju in privošči si jih prav vsak dan, ne glede na to, kje po svetu je. Pogosto so na meniju piščančji sendviči, ki so bili sicer najljubši prigrizek kraljičine mame, stregli so jih tudi na zabavi po kronanju Elizabete II.

Zabavi prirejajo že 160 let

Priljubljeni so še mali sendviči s svežimi kumarami in maslom, od pijač ne sme manjkati sadni punč, ki pa je za uradne dogodke brezalkoholen. Izjem ni, niti v šotoru, namenjenem kraljici in njeni družini, ne strežejo alkohola, saj bi kdo, ki bi malce pregloboko pogledal v kozarec, hitro lahko povzročil škandal, tega pa seveda nihče noče. Ker je kraljica pravi čokoholik, seveda ne sme manjkati čokolada, običajno je v obliki njene najljubše čokoladne torte, recept zanjo izvira iz leta 1899. Gostom običajno postrežejo še jagodno rulado ter tortice z vaniljevo kremo in malinami. Kraljica jih je menda oboževala že kot otrok in z njimi rada razveseli svoje goste.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije