ROJSTNI DAN

Princ noče dočakati sto let

Filip je v ponedeljek praznoval 98. rojstni dan. Zdravje mu menda še vedno odlično služi.
Fotografija: Leta 2017 se je upokojil, odtlej se ne pojavlja več veliko v javnosti. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Leta 2017 se je upokojil, odtlej se ne pojavlja več veliko v javnosti. FOTO: REUTERS

Princ Filip je v ponedeljek praznoval svoj 98. rojstni dan in ob tej priložnosti so britanski mediji izbrskali enega njegovih starih intervjujev, ki ga je za tamkajšnji časnik dal leta 2000, ob stoletnici kraljice matere. Takrat je vojvoda Edinburški dejal, da si ne želi dočakati tako visoke starosti.
Šest tednov po operaciji kolka je prišel na poroko Harryja in Meghan. FOTO: Guliver/getty Images
Šest tednov po operaciji kolka je prišel na poroko Harryja in Meghan. FOTO: Guliver/getty Images

»Ne morem si predstavljati nič hujšega. Deli mene že zdaj odpadajo,« je v šali dejal takrat 79-letni Filip. A kot kaže, je na dobri poti, da tudi sam dočaka stoti rojstni dan. Čeprav je bil lani udeležen v prometni nesreči, ki jo je sam povzročil, in so mnogi vztrajali, da bi mu bilo treba odvzeti vozniško dovoljenje, češ da je zanj prestar, tisti, ki ga poznajo, vztrajajo, da je v odlični formi, tako fizično kot psihično. Redko pridejo v javnost novice o kateri njegovi bolezni, pravzaprav je bil, vsaj kolikor je znano, nazadnje hospitaliziran lani, ko so mu zamenjali kolk. Dan po operaciji je bil odpuščen iz bolnišnice in šest tednov pozneje se je lahko udeležil poroke vnuka princa Harryja.

Bolnišnico je obiskal že leto prej zaradi vnetja in menda še nekaj let prej, ko naj bi imel manjše težave s srcem. »V zadnjem desetletju je bil Filip v bolnišnici približno petkrat, kar je neverjetno za človeka njegove starosti,« je lani dejal eden od njegovih znancev. Minuli konec tedna je mnoge oboževalce britanske kraljeve družine zaskrbelo, kako je z njim, ker se ni udeležil parade ob ženinem rojstnem dnevu, na katero so prišli sicer vsi člani kraljeve družine. A to ni imelo nič z njegovim zdravjem, trdijo poznavalci razmer. »


Filip se je pred dvema letom upokojil in od takrat se ne pojavlja več v javnosti. To nima nobene zveze z njegovim zdravjem, temveč z zavestno odločitvijo, da bo užival v zasluženem pokoju,« je dejal vir iz Buckinghamske palače. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije