SPREMEMBA

Anya iz grozljivk v romantični film

Še tretja uprizoritev Emme po romanu Jane Austen. Ohlapno se je drži tudi ameriška komedija Nimaš pojma.
Fotografija: Najraje ima strašljive žanre. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Najraje ima strašljive žanre. FOTO: Reuters

Ljubitelji romanov Jane Austen, pozor! Na velika platna prihaja nova uprizoritev romantične zgodbe izpod peresa slovite pisateljice, ki je svetu dala novo upanje v romantiko, ljubezen, zvestobo v zakonu. Predvsem pa očarljivega gospoda Darcyja.

Dotaknila se je tudi Hollywooda

Za Anyo Taylor-Joy bo to povsem drugačna preizkušnja in preobrazba. FOTO: Reuters
Za Anyo Taylor-Joy bo to povsem drugačna preizkušnja in preobrazba. FOTO: Reuters
Prihaja nova Emma, ki je ob Prevzetnosti in pristranosti, Razsodnosti in rahločutnosti in Mansfield Parku nedvomno eno najuspešnejših del slovite britanske pisateljice. Film bo doživel tretjo uprizoritev z mlado angleško-argentinsko zvezdnico Anyo Taylor-Joy na čelu. Prvič so zgodbo v kinematografih predstavili daljnega leta 1948, ko je naslovno junakinjo upodobila Judy Campbell, v drugi, modernejši različici iz leta 1996, pa je nastopila Gwyneth Paltrow. Na romanu iz leta 1815 ohlapno temelji tudi komična uspešnica Nimaš pojma (Clueless) z Alicio Silverstone, Stacey Dash, Brittany Murphy in Paulom Ruddom, okolje pa, seveda, ni angleško podeželje, zasanjano in romantično ter povzpetniško in aristokratsko hkrati, temveč razkošje Beverly Hillsa z razvajenimi prebivalci. Tudi glavna junakinja Emma je trmasta, vase prepričana in odločna mlada dama, ki rada pridiga celo lastnemu očetu, drugim pa nenehno modruje o ljubezni, medtem ko sama pred odnosom z moškim odmahuje z roko, dokler se čustvom preprosto ne more več upirati. A konec dober, vse dobro.


Novo različico bo režirala Autumn de Wilde, Emma bo filmski prvenec mlade umetnice, do zdaj pa se je izkazala z glasbenimi videospoti in dokumentarci. Scenarij je po knjižni predlogi spisala večkrat nagrajena novozelandska pisateljica Eleanor Catton. V filmu bodo nastopili še Johnny Flynn kot g. Knightley, Bill Nighy bo Emmin oče, Mia Goth se bo prelevila v Harriet in Callum Turner bo Franklin Churchill. Pred največjim izzivom je mlada Taylor-Joyeva, ki se je do zdaj preizkušala predvsem v grozljivkah in trilerjih, tokrat bo prvič stopila v romantični lik zmedene angleške dame; in po drami Austenove si bo znova dala duška v strašljivih žanrih, prihodnje leto prihajata namreč na velika platna še takšna dva njena filma.

Emma, v tretji preobleki, prihaja v kinematografe februarja prihodnje leto, menda prav na valentinovo, napovedujejo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije