POKOPALIŠČE

Namesto krste kapsula življenja

Italijanska oblikovalca ponujata nov koncept pokopališč. Pokojnika bi pokopali v razgradljivem jajcu in zasadili drevo.
Fotografija: Spomeniki so hladni, rastline pa dajejo novo upanje. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Spomeniki so hladni, rastline pa dajejo novo upanje. FOTO: Guliver/Getty Images

Nagrobni spomeniki, plošče, mavzoleji in vaze so hladni in moreči, v obiskovalcih pokopališča pa vsakokrat vzbujajo močne občutke žalosti, nesreče, pogrešanja, pojasnjujeta italijanska oblikovalca Anna Citelli in Raoul Bretzel. Toda kraj poslednjega počitka bi bil lahko priložnost za nov začetek, opomnik, da gre življenje vendarle naprej, pravita umetnika in ponujata nadvse izviren predlog.

Nov začetek

Capsula Mundi je inovativen projekt, ki bi povsem spremenil slovo od pokojnika in seveda tudi prostorski načrt pokopališč. Po načrtu italijanskega para bi umrle namesto v krste položili v posebne zabojnike v obliki jajca, ki simbolizirajo rojstvo, iz biorazgradljive škrobne plastike. Kapsulo bi med pogrebno slovesnostjo vstavili v izkopan grob, nad njo pa posadili drevo ali grm po izbiri svojcev (vsak pa bi lahko rastlino izbral tudi sam za časa življenja in si sam zasnoval koncept slovesa): jajce bi se tako s pokojnikovim truplom postopoma razkrojilo in postalo vir hranil za rastočo rastlino. Ta bi rasla in rasla in z leti svojcem in drugim bližnjim ponujala vse večjo uteho, pokopališča pa bi se iz togih sivih kamnitih spomenikov prelevila v cvetoče nasade, urejena
Kapsula bi se razgradila in spodbujala rast drevesa. FOTO: Facebook
Kapsula bi se razgradila in spodbujala rast drevesa. FOTO: Facebook
sprehajališča in prijetne parke spomina, svojci in bližnji pa bi med vsakokratnim obiskom negovali rastlino, jo po potrebi zalili, okopali, porezali.

Tako bi slavili življenje pokojnika, namesto da bi obžalovali smrt, pri tem pa pozabili na povsem neekološke sveče, sta prepričana avtorja zanimivega projekta, ki pa je seveda za zdaj še v povojih. Na italijanskih (in večini drugih) pokopališčih namreč vladajo stroga pravila glede pokopa, zato bo do izvedbe verjetno minilo še nekaj let, je pa ponekod že zdaj mogoča različica s pepelom: namesto v žare pepel shranijo v manjše razgradljive kapsule. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije