SLASTNO

Še več sladic, ki jih ne smete preskočiti (Suzy)

Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga Nedeljske sladice Mateje Delakorda, urednice Delovega portala Odprta kuhinja in sodelavke te revije. V njej je zbrala svoje najboljše recepte za sladke, slajše in najslajše užitke, mi pa bomo iz te čudovite knjige spet delili nekaj receptov, ki naj vam polepšajo dan. Kot pravi mojstrica: Življenje je prekratko, da bi preskočili nedeljsko sladico.
Fotografija: rožata
Odpri galerijo
rožata

Bounty lučke

Domači sladoled po navdihu priljubljenih s čokolado oblitih rezin – a še boljši! To je neverjetno kremast užitek, tropski vetrič na palčki, ki te ob vsakem ugrizu ponese na peščene rajske otoke. Brez kristalčkov, ki se radi pojavijo v doma narejenih lučkah.

Za 8 lučk potrebujete:

* 375 ml sladke smetane

* 300 ml kondenziranega mleka

* 150 ml kokosovega mleka

* 50 g kokosove moke + še malo za posip

Obliv:

* 200 g čokolade

* 4 žlice olja

lučke
lučke

Priprava:

1. Pripravimo modelčke za lučke. Če jih nimamo, lahko uporabimo tudi skodelice, kozarčke, jogurtove lončke ali lončke za enkratno uporabo.

2. Smetano, kondenzirano mleko, kokosovo mleko in kokosovo moko damo v blender in dobro zmešamo.

3. Modelčke napolnimo s sladoledno maso skoraj do vrha. Postavimo jih v zamrzovalnik za kakšno uro. Nato v sladoled zapičimo še lesene sladoledne palčke. Zakaj šele zdaj? Če bi to naredili takoj, bi se palčke dvignile in nagnile vsaka na svojo stran. Če jih nimate, lahko uporabite lesene žličke ali kar običajne čajne žličke.

4. Nato lučke dokončno zamrznemo. Potrebovale bodo od tri do štiri ure, najbolj priročno je, da jih naredite že dan prej.

5. Čokoladni obliv pripravimo tako, da čokolado raztopimo nad vodno kopeli­jo in zmešamo z oljem. Prelijemo v visoko in ožjo posodo in počakamo, da se ohladi. V drugo posodico natresemo kokosovo moko.

6. Lučke iz modelčkov vzamemo tako, da jih na hitro pomočimo v vročo vodo ali preprosto počakamo nekaj minut, da se malce odtalijo.

7. Vsako lučko pomočimo v čokoladni obliv, nato še v kokosovo moko.

Sočen jogurtov kolač z borovnicami

Hitro pripravljeno poletno sladkanje, za katero boste umazali le eno posodo, kolač pa bo tako dober, da si bo večina zaželela še vsaj en košček.

A preden se lotite peke jogurtovega kolača, vam toplo priporočamo še eksperiment, ki bo ta kolač naredil nekaj posebnega. Mi si žal tega nismo mogli privoščiti, a preverjeno zagotavljamo, da vam ne bo žal. Za popolno kombinacijo okusov se sprehodite po vrtu in preverite, ali ima sladki komarček dovolj bujno perje, da ga naberete velik šop. Zelenje nasekljajte in ga v testo primešajte takrat kot borovnice.

Sestavine:

* 4 jajca

* 200 g sladkorja

* 10 g vanilin sladkorja

* lonček borovničevega jogurta (lahko tudi navadnega)

* 70 g olja

* 250 g moke

* zavitek pecilnega praška

* 300 g borovnic (še malo za okras)

* lupinica 2 limon

Priprava:

1. Pečico vključimo na 190 stopinj, namastimo model za šarkelj.

2. Jajca in sladkor penasto stepemo z električnim mešalnikom, da se količina potroji.

3. Mešalnik prestavimo na srednjo hitrost in postopoma dodajamo jogurt in olje.

4. V moko presejemo pecilni prašek in jo primešamo jajčni masi. Lahko ročno ali na hitro kar z mešalnikom.

5. Na koncu ročno primešamo še lupinico obeh limon in borovnice, ki smo jih malce pomokali, da se med peko ne bodo vse pogreznile na dno pekača.

6. Testo prelijemo v model, tega potolčemo ob mizo, da se testo razporedi, in postavimo v pečico za 40 minut.

Namig: Naredite borovničev ganaš za preliv!

Kolač bo še boljši, če ga boste oblili z borovničevim ganašem. V kozico stresite 150 g borovnic, jih posujte z žlico sladkorja in pokapajte s sokom pol limone ter postavite na ogenj. Kuhajte jih nekaj minut, da se zmehčajo, nato jih pretlačite s paličnim mešalnikom in precedite. Nastali borovničev pire prelijte nazaj v kozico in po potrebi še malo pokuhajte, da se znebite vode. Lahko dodate sladkor po okusu, a ne pretiravajte, saj bo tudi čokolada sladka. Nad vodno kopeljo stopite 100 g bele čokolade. Ko je lepo gladka, dodajte borovničev pire in premešajte. Ves čas bodite pozorni, da para ne uhaja do čokolade, da je torej posodica, v kateri topite čokolado, večja od spodnje, v kateri je voda. Ogenj naj bo majhen, le tolikšen, da ohranja toploto vode, ta pa se ne sme dotikati zgornje posodice s čokolado. To so namreč malenkosti, ki bodo sesirile preliv, če se jih ne boste držali.

Rožata

Francozi imajo crème brûlée, Španci flan, iz Dalmacije pa prihaja rožata – nežna, gladka in osvežilna sladica iz mleka, jajc in sladkorja.

Idejo sem prinesla v kovčku, polnem brisač in oblačil, ki jih je med počitnicami na Korčuli dodobra oplemenitila morska sol. Tukaj naju je z možem lastnica apartmaja vsak teden pocrkljala z rožato, priljubljeno poslastico, ki izvira iz Dubrovnika, na vsakem bližnjem otoku pa jo pripravijo malce po svoje in z njo turistom izražajo dobrodošlico. V njeni različici je bilo zaznati precej limonove lupinice, izpustila pa je ružolin, liker iz cvetnih lističev vrtnice, po katerem ta omamna dobrota nosi ime.

ni podpisa
ni podpisa

Včasih so čvrsto kremo naredili tako, da so sladico dolgo kuhali nad soparo na podoben način, kot se pripravi angleški božični puding. Dandanes jo gospodinje spečejo kar v pečici. Če ta ni parna, uporabijo pekač, ki ga napolnijo z vodo, vanj pa postavijo model, poln dišeče jajčne mešanice. Jaz sem jo razporedila po manjših keramičnih modelčkih za sufle, lahko pa uporabite večji okrogel ali ovalen pekač (ki nima snemljivega oboda), celo jensko posodo, če jo imate. Postopek je enak, le čas peke se bo podaljšal za kakšnih 10 minut.

Za 6 ramekinov oz. posodic za souffle ali en pekač s premerom 22 do 24 cm.

Karamel

* 200 g kristalnega sladkorja

Krema

* 500 ml mleka

* 6 jajc

* 100 g sladkorja

* zavitek vanilin sladkorja

* lupinica limone

* 2 žlici ružolina, vrtničnega likerja (če ga imate), ali žlica rožne vode

Priprava

1. Pečico vključimo na 160 stopinj.

2. V ponev z debelim dnom vsujemo sladkor. Raztopimo ga na srednje močnem ognju in ves čas mešamo. Nared je, ko postane jantarne barve.

3. Še med pripravo karamela potisnemo v pečico 6 ramekinov, da se malce segrejejo, saj bomo tako po njih lažje razporedili karamelizirani sladkor.

4. Karamel nalijemo v ramekine in z njimi zakrožimo, da se enakomerno razporedi po dnu. Postavimo jih na stran, da se vsebina strdi.

5. Mleku dodamo sladkor, vanilin sladkor, limonovo lupinico, ki jo lahko olupimo kar z lupilcem, in ružolin, če ga imamo. Pomešamo in počakamo 10 minut, da se mleko navzame okusov. Če se sladkor v tem času ni stopil, z žlico še malo pomešamo.

6. Jajca gladko zmešamo z metlico, nato vanje precedimo odišavljeno mleko. Zlivamo počasi, da ne nastajajo mehurčki. Vse sestavine zmešamo z metlico. Ne stepamo in ne uporabljamo ročnega mešalnika, saj mora biti sladica gladka, ne mehurčkasta. Vse skupaj še enkrat precedimo skozi gosto cedilo, da se znebimo morebitnih delcev rumenjaka ali beljaka.

7. Vzamemo večji pekač in nanj razporedimo ramekine. Vanje enakomerno nalijemo kremo, nato pa v pekač nalijemo vrelo vodo, ki naj sega približno do polovice ramekinov.

ni podpisa
ni podpisa

8. Potisnemo v pečico in pečemo 30 minut, dokler na vrhu sladic ne nastane nekakšna kožica, podobna kot na ohlajenem pudingu. Ne čakajte, da se obarva, saj predolgo pečena rožata izgubi svoj kremasti značaj.

9. Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se sladica ohladi na sobno temperaturo, nato jo vzamemo iz vode in postavimo v hladilnik vsaj za kakšni dve uri, še bolje čez noč.

10. Ko jo želimo ponuditi, se okoli oboda sprehodimo z ostrim tankim nožičem, na modelček poveznemo krožnik in vse skupaj obrnemo. Če sladica ne pade iz modelčka, ga malce povzdignite in podrezajte z nožem na eni strani. Sčasoma boste usvojili najboljši način. Pravijo pa, da je s količino karamela bolje pretiravati, kot da bi ga v model nalili premalo, saj v tem primeru sladice ne rešimo iz posode.

11. Rožato lahko še dodatno polijemo s karamelom ali žlico rožnega likerja.

Namig: Sladica zdrži v hladilniku tudi teden dni.

ni podpisa
ni podpisa

kolač z borovnicami
kolač z borovnicami

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije