ZBIRANJE PRIJAV

Festivalska sezona se bo začela v Škofji Loki

Potem ko so iz naše največje RTV hiše sporočili, da festivala Slovenska polka in valček letos ne bo, so organizatorji večine drugih festivalov narodno-zabavnih ansamblov po Sloveniji že pohiteli z objavo razpisov.
Fotografija: Nina Uršič, pevka zmagovalnega Ansambla Galop v Škofji Loki z legendarno Avsenikovo pevko Jožico Svete, ki je s svojimi Primorci nastopila v spremljevalnem programu festivala viž v narečju. FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Nina Uršič, pevka zmagovalnega Ansambla Galop v Škofji Loki z legendarno Avsenikovo pevko Jožico Svete, ki je s svojimi Primorci nastopila v spremljevalnem programu festivala viž v narečju. FOTO: Mojca Marot

Čeprav festivala Slovenska polka in valček letos ne bo, pa ansambli za festivale zagotovo ne bodo prikrajšani, saj jih bo tudi letos po Sloveniji kar nekaj, še največ na Štajerskem. Festivalska sezona se bo odprla 8. junija v Škofji Loki, kjer bo potekal 18. večer slovenskih viž v narečju. Festival je poseben v slovenskem prostoru, saj lahko ansambli prijavijo le viže v kakšnem od značilnih slovenskih narečij, ki ohranjajo našo kulturo in so odsev naše dediščine. Organizatorji zbirajo prijave do 8. marca, nagrade, ki jih prejmejo najboljši, pa niso zgolj simbolične, temveč tudi denarne. Lani je v Škofji Loki slavil zamejski ansambel Ano urco al pej dvej, ki ga je izbrala strokovna komisija, medtem ko so občinstvo najbolj prepričali člani ansambla Galop.

Prijave na festival že zbira tudi Turistično društvo Vurberk, ki s soorganizatorji pripravlja 27. festival narodno-zabavne glasbe vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko ter dvo- in večglasnim petjem. Letos bo festival potekal 22. junija na grajskem dvorišču v Vurberku. Za vse, ki se bodo prijavili, pa bo pred tem, 13. maja, organiziran javni izbor v Podnanosu. Tam bo vse ansamble poslušala in ocenila posebna strokovna komisija, ki bo odločila, kdo od prijavljenih izpolnjuje pogoje in jih bomo videli in slišali tudi na Vurberku. Nagrad je na vurberškem festivalu na voljo kar nekaj, glavna pa je seveda zlati zmaj, ki nagrajencu prinaša brezplačno snemanje videospota. Nič manj prestižni pa nista nagrada za izvedbo – plaketa Lojzeta Slaka in nagrada za najboljšo večglasno vokalno izvedbo – plaketa Jožeta Šifrarja. Mimogrede, lani je obe plaketi prejel postojnski ansambel Tik-Tak.

Na začetku julija, in sicer 6., 7. in 8. julija, se bodo številni ansambli preselili k našim zamejcem v Števerjan, kjer bo letos med Borovci že 48. festival narodno-zabavne glasbe, ki ga prireja tamkajšnje Slovensko katoliško prosvetno društvo F. B. Sedej. V Števerjanu so organizatorji tudi najbolj radodarni z nagradami. Ansambel, ki bo osvojil prvo nagrado, ki jo podeli strokovna komisija za glasbo za splošni vtis ansambla, torej tako za izvedbo, melodijo, izvirnost in predstavitev ansambla na odru itd., za izvirno skladbo, bo prejel kar 1.400 evrov. Lani je to lovoriko in trofejo F. B. Sedej osvojil Ansambel Jureta Zajca, drugo nagrado so si priigrali Mladi Belokranjci, tretjo pa ansambel Azalea.

Lani je bil na Koroškem prvič festival Guštanj, ki so ga organizatorji že napovedali za letos. Odvijal se bo v čudovitem ambientu gradu Guštanj na Ravnah na Koroškem. Festival bo predvidoma trajal kar dva dneva, in sicer 4. in 5. avgusta. Organizatorji sprejemajo prijave do 20. maja. Lani so zmago slavili Vražji muzikanti, niso pa veliko zaostajale Frajerke in Ansambel Boršt. Avgusta bo potekal še en festival, in sicer Graška Gora poje in igra, ki je tudi vse bolj priljubljen. Lani so bili absolutni zmagovalci člani Ansambla Škorpijoni. Konec avgusta ali na začetku septembra pa bomo na Ptuju pričakali najstarejši Ptujski festival. Našim glasbenikom torej zagotovo ne bo dolgčas. Mi pa smo izbrali nekaj zakulisnih festivalskih utrinkov iz preteklega leta. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije