DIVA

Helena Blagne malo drugače:Ženska je srečna, če je vse na svojem mestu

Ste tudi vi opazili, da Helena Blagne zadnje čase odseva posebno energijo? Le kako je ne bi, ko pa se je znašla v enem najlepših obdobij svojega življenja. Zadovoljna je kot že dolgo ne in brez zadržkov je z nami delila razloge za svojo srečo. Pred koncerti z dolgoletno prijateljico Terezo Kesovijo sva odkrivala drobce te skrivnostne dame, ki si upa svojega 'mača' prepesniti v himno o tem, da so prave ženske okrogle. Vsaj tako prepeva v predstavi Menopavza, in četudi si hkrati prizadeva za ohranjanje dobre psihofizične kondicije, se zavestno in z užitkom pregreši. Vas zanima, kako kroti levinjo v sebi? Več o tem izveste v naslednjih vrsticah ... 
Fotografija: helena blagne pevka
Odpri galerijo
helena blagne pevka

Poznamo vas že toliko časa, pa vendar vam je uspelo ustvariti neko varno razdaljo, da ohranite draž in v nas vzbujate radovednost, kdo se skriva za popolno podobo samozavestne pevke. Kdo je oseba, ki o vas ve največ?

Nedvomno je bila to moja mama, ki sem ji lahko zaupala vse svoje skrivnosti. Ko me je najbolj bolelo in sem bila na tleh, me je bodrila, naj ne jokam, kajti že kmalu bom tam, kjer mi je mesto.
Najbolj se sprosti v tujini, kjer je nihče ne obravnava kot zvezdo, ampak je lahko samo Helena. foto Dejan Nikolič
Najbolj se sprosti v tujini, kjer je nihče ne obravnava kot zvezdo, ampak je lahko samo Helena. foto Dejan Nikolič

Sploh mi ni bilo treba ničesar reči, pa je takoj vedela, da se z mano nekaj dogaja. Začutila je vsako, še tako majhno spremembo čustvenega stanja. In še dandanes, kadar se znajdem v dilemi, se pogovarjam z njo in slišim, kaj bi rekla. Tovrstnih vezi nobena smrt ne more pretrgati.
 

Ni pretirano, če rečem, da žarite. Zdite se posebej sproščeni, umirjeni in zadovoljni. Kako ste dosegli to stanja duha?

Ženska je srečna, če je vse na svojem mestu, in dobesedno cvetim, kadar sem zakopana v delo in prežeta z ustvarjalno vnemo. To me osrečuje in osvobaja. Obdala sem se z ljubečimi ljudmi in vsi gremo v isto smer. Brez zavisti delamo za skupno dobro, ne le na koncertih in v glasbi, ampak tudi v predstavi Menopavza.


Nikoli nisem verjela v stereotipe o ženskah, še manj pa živela po njihovem prepričanju, da nas žene zavist in druga drugi ne privoščimo uspeha. To so si izmislili moški, da bi poenostavili miselnost, da si zavestno škodujemo, in s tem povzdignili sebe kot močnejši spol. Z našo komedijo dokazujemo ravno nasprotno in glede na odzive nam je odlično uspelo ovreči vse te predsodke.
 

Teh ste se v razgibani karieri zagotovo naposlušali in kljub temu postali občudovani. Vam je zaradi tega teže najti pristna prijateljstva, partnerstvo?

Moram biti iskrena in priznati, da v svoj ozki krog ne spuščam več novih ljudi. Dobre prijatelje sem si že izbrala, narediti sem morala selekcijo, saj sem bila prevečkrat prizadeta in razočarana.


Ti, ki so danes ob meni, so se izkazali za prave, drugih ne potrebujem več. Neprecenljiv je občutek, da nimam nečimrnih prijateljic, ker dejansko nimajo potrebe, da bi mi karkoli očitale ali zavidale. Res so prave punce, brez frustracij, in z njimi sem lahko brezskrbna, da me ne bodo izdale.
 

O tem govorite tudi v gledališki uspešnici Menopavza, kjer ste stopili iz cone udobja. Nikoli poprej se niste tako razgalili kot prav v liku poslovne ženske, ki je nadomestil podobo pevke, dive.

Pa sva spet pri enem izmed mojih užitkov, igri. V resnici sploh nisem razmišljala, da bi se skozi lik odmaknila od svoje javne podobe, brez posebnega prizadevanja mi je uspelo ljudem pokazati tudi svojo vedro, zabavno plat in sem lahko šla iz kalupa dive. Te štiri ženske, ki se srečajo v veleblagovnici, niso rigidne, ampak duhovite in blazno podobne temu, kakor se zdaj počutim.
Za sabo ima že sto predstav, kar niti ni tako presenetljivo, saj dekleta dobesedno blestijo na odru. foto Špas teater
Za sabo ima že sto predstav, kar niti ni tako presenetljivo, saj dekleta dobesedno blestijo na odru. foto Špas teater

Verjetno je odnos z mojo vlogo ravno zato tako pristen in sem se laže zlila z njo, ker mi ni treba 'blefirati', da sem zadovoljna z življenjem. Občinstvo začuti, če si iskren, četudi igraš neki značaj. V vsem je veliko simbolike in sporočilnosti, da skozi humor spregovorimo o povsem bioloških procesih. Nekateri jih imenujejo tegobe, nam pa so odlično sredstvo za podiranje tabujev. Nikoli ni prepozno spoznati, da je brezpredmetno sanjariti o popolnosti, da smo edinstveni in se ne obremenjujemo z napakami, saj te v resnici sploh ne obstajajo. So le takšna in drugačna prepričanja, izkušnje, oblike, podobe ….
 

Torej se vam ni bilo težko soočiti s humorno platjo ženskih izzivov, ki jih prinaša menopavza?

Življenja ne jemljem preveč resno in grozno krčevito. S smehom gledam na izzive, tako sem odraščala. To je nalezljivo in se hitro prenese na okolico, kar opazimo na terenu, kjer smo odigrale že okroglih sto predstav. Zakaj bi vse obravnavali tako presneto zategnjeno?! Ne prenesem pritoževanja, treba je kdaj stisniti zobe in znati požreti kakšno tudi na svoj račun. Kdo pa pravi, da sta samo bela in črna, jaz se najraje oziram za mavrico in iščem navdih v sončnih barvah.
 

Kaj pa Helena nekoč in danes? V čem ste najbolj napredovali, se morda celo spremenili?

Veliko bolj sem pripravljena na kompromise. Ne oklepam se svojih stališč tako krčevito, kot sem se jih včasih. Laže sprejemam konstruktivne kritike in jih tudi dajem. Sem še vedno disciplinirana in stroga do sebe, ampak bistveno manj. Zdrava ambicija mora biti! Ko si mlad, imaš pred sabo celo paleto ciljev, ki jih želiš na vsak način doseči, a se skozi življenje v ospredje prikradejo druge prioritete in jim moraš prisluhniti.
 

Se sploh kdaj spustite z verige in odmislite, da ste ena najbolj oboževanih slovenskih ustvarjalk? Se znate tako odklopiti, da med veseljačenjem skočite na mizo?

Še nikoli nisem plesala na mizi (smeh). Si pa vsekakor dam duška, predvsem v tujini. Obožujem ljudi, njihovo bližino in pristna druženja. Potovanja so moja strast, miselna in fizična.


Morje me povsem razoroži, tam sem zares brezskrbna in se zlahka napojim z novimi idejami, ustvarjalno energijo. Zelo rada pa imam tudi svoj mir, da sem sama s seboj, v varnem zavetju domačega kavča, na katerega se zatečem z 'bojišč' in se z njega vračam nazaj v 'borbo'. Veliko sanjarim, ampak prizemljeno, in četudi me odnese, znam to dobro uravnavati z resničnostjo.
 

Že kmalu vas čaka odklop, saj potujete na daljše križarjenje, kjer vas bo poznalo le nekaj Slovencev in boste lahko samo Helena, brez zvezdniških pridevnikov.

Komaj čakam! To bo moj čas ... Ampak ne za dolgo, saj ne bi mogla biti anonimna. Vendarle sem že od mladih nog v 'šovbiznisu' in v tem neizmerno uživam. Takoj ko bi me začeli začela slava in izpostavljenost motiti, bi bilo najbolje, da zaključim zgodbo. Vendar se mi to ne more zgoditi, kajti predana sem temu načinu življenja. To je moja velika ljubezen, to sem jaz!
 

Že po vzorcu vaše obleke lahko opazimo, da se v vas skriva nekaj živalskega, strastnega. Kot odločno in borbeno žensko bi vas lahko primerjali z levinjo. Kako krotite to divjo mačko v sebi?

Prav nič se ne trudim, da bi jo krotila. Naj gre po svoje, naj se pokaže in vsake toliko zarjove, naj bo nežna in čuteča. Če bi jo želela imeti pod nadzorom, bi delala proti sebi in svojemu značaju. Vse to sem jaz, od mile, ljubeče do ostre in neprijetne za okolico, ker imam svoje poglede. Pri tem se držim načela, da nikogar ne prizadenem, ampak le povem svoje mnenje in stojim za tem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije