DOBRA VOLJA

Preproste navade, ki polepšajo še tako slab dan

Izgovori za slabo voljo bodo izginili.
Fotografija: Slabo voljo lahko preženete mimogrede. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Slabo voljo lahko preženete mimogrede. FOTO: Thinkstock

Največkrat se sploh ne zavedamo, kako drobne malenkosti in početja vplivajo na naše razpoloženje. V dobrem in slabem smislu. Ker težavo predstavljajo predvsem tiste, zaradi katerih smo nerazpoloženi in rečemo, da imamo slab dan, si oglejte osem takih, ki ga bodo v trenutku popravile. Zagovarja jih tudi znanost.

Hodite vzravnano


Študije so pokazale, da se z vzravnano držo z dvignjeno glavo in rameni nazaj znatno izboljša razpoloženje. Če so vaša ramena spuščena in glava sklonjena, je večja verjetnost, da se boste osredotočali na negativne stvari kot tedaj, ko je vaš pogled usmerjen naprej.

Vadite


Kratek trening trikrat na teden za 19 odstotkov zmanjša tveganje za depresijo, so dokazali strokovnjaki londonskega univerzitetnega kolidža. To, da telo ob vadbi preplavijo hormoni dobre volje endorfini, pa dokazuje, da telesna aktivnost na razpoloženje pozitivno vpliva tudi na kratki rok.


Ne odlašajte


Dlje kot boste z načrtovanimi opravili odlašali, bolj boste nervozni in nerazpoloženi, negativna energija pa bo jemala vašo življenjsko moč in večala stres. Tudi v prid dobrega počutja zato ne odlašajte na jutri, kar lahko storite danes.


Rešite se toksičnih ljudi


Pa naj gre za partnerske ali prijateljske zveze. Toksični ljudje dobesedno črpajo pozitivno energijo iz okolja, vanj pa sproščajo negativno, kar nedvomno vpliva tudi na razpoloženje vseh, ki v njihovi družbi preživijo veliko časa.

Naspite se


Utrujeno telo, ki mu primanjkuje spanca, ne more dobro delovati in slaba volja je pogosto posledica prekratkega počitka, zato poskrbite, da boste vsako noč spali vsaj sedem ur.

Prenehajte fotografirati vse okoli sebe


Čeprav večina meni, da so fotografije pomembne, saj si je tako lažje zapomniti lepe trenutke in s tem pozitivno vplivati na počutje, izsledki študije, objavljene v publikaciji Psychological Science, trdijo nasprotno. Če vendarle želite ovekovečiti lep prizor, se osredotočite le na glavni motiv in ne fotografirajte vsega okoli sebe ter se vzdržite posnetka lastnega obraza, tako imenovanega sebka.


Vzemite si čas zase


Družina, sodelavci, prijatelji. Ne morete ustreči vsem, in če se trudite to početi, zanemarite sebe. Naučite se zato reči ne ter si vsak dan brez slabe vesti vzemite nekaj trenutkov samo zase in za tisto, kar radi počnete.

Pozabite na večopravilnost


Branje elektronske pošte med malico se vam ne zdi nič slabega, a dokazano je, da večopravilnost izčrpava in vodi v slabo počutje. Preden se lotite nove naloge, končajte prvo. Tako se ne boste samo bolje počutili, ampak boste tudi učinkovitejši.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije