ZAČIMBA

Neverjetno, kaj vse zmorejo klinčki

Objavljeno 13. januar 2020 06.42 | Posodobljeno 13. januar 2020 08.16 | Piše: M. F.

Klinčki premagujejo nespečnost ter blažijo glavobol in slabost.

Klinčki niso zgolj dišeča začimba. FOTO: Thinkstock
Klinčki, nageljnove žbice ali po latinsko clavus, pozimi pogosto bogatijo tople pijače. So okusni in zdravi.

Kaj vsebujejo?

Eterično olje evgenol v njih deluje močno protivnetno. Poleg tega so v klinčkih še številni elementi: kalcij, železo, magnezij, fosfor, cink, baker, mangan in selen. Med vitamini gre omeniti zlasti vitamine C, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoksin), B9 (folna kislina) E, K.

Kaj vse zmorejo?

Pomagajo pri zobobolu in zadahu
Klinčki zaradi močne arome in protimikrobnega delovanja od nekdaj slovijo kot sovražniki zadaha. V ta namen po obroku, ki ga lahko izzove, dobro prežvečite en klinček. Ker imajo analgetične učinke, blažijo tudi zobobol. Zmečkan klinček položite čim bližje bolečemu zobu in ga zadržite na mestu. Prinesel bo trenutno olajšanje. Seveda pa čim prej obiščite zobozdravnika.
 
Delujejo proti zajedavcem in bakterijam

Klinčki delujejo protibakterijsko, kar pomeni, da zlasti v prebavilih preprečujejo prekomerno razmnoževanje škodljivih bakterij in premagujejo napihnjenost, krče in slabost. Učinkoviti so proti glavicam (tudi kandidi) in mnogim trdovratnim bakterijam, kot so streptokoki, staflokoki in pnevmokoki. Uživajte iz klinčkov pripravljene napitke, ki skrbijo za dobro prebavo in zdravje prebavil, krepijo pa tudi odpornost.

Pomirjajo in premagujejo nespečnost

Ob vsem naštetem klinčki premagujejo nespečnost in pomirjajo, zato čaj iz njih zagotavlja boljši spanec.

Še za konec

Klinčki slovijo tudi kot afrodiziak, a kljub vsem njihovim pozitivnim učinkom z njimi ni dobro pretiravati. Priporočljivi niso za ljudi, ki uživajo zdravila za preprečevanje strjevanja krvi, za nosečnice in doječe matere ter za vse, ki jih v bližnji prihodnosti čaka operativni poseg.
Deli s prijatelji