ČOKOLADNI NAMAZ

Kaj se zares skriva v kozarcu nutelle?

Ne, glavna sestavina priljubljenega čokoladnega namaza niso lešniki.
Fotografija: Kaj se skriva v kozarcu nutelle? FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Kaj se skriva v kozarcu nutelle? FOTO: Blaž Samec, Delo

Si jo pogosto namažete na kruh? Ali na palačinke? Jo morda jeste kar z žlico? Nutella je priljubljen čokoladni namaz, ki ima na milijone oboževalcev in porabnikov po vsem svetu. Toda mnogi ne vedo, kaj se pravzaprav zares skriva v kozarcu te »čokoladne sreče«.

Nutello so nekaj časa oglaševali kot zdrav zajtrk. FOTO: FB
Nutello so nekaj časa oglaševali kot zdrav zajtrk. FOTO: FB

Dolgo so jo oglaševali kot zdrav zajtrk, a dejansko je daleč od tega. Kar 56 odstotkov namreč predstavlja beli sladkor. V enem kozarcu (400 g) ga je 227 g. Sledijo palmovo olje, lešniki, kakav, mleko, soja, vanilja ... Največ o tem pove fotografija, ki jo je že pred časom objavil Reddit in jo je delilo na tisoče ljudi.

Sestavine nutelle. FOTO: Reddit
Sestavine nutelle. FOTO: Reddit

Tudi zaradi vsebnosti maščobe se je proizvajalec nutelle že nekajkrat znašel pod plazom kritik. Gre namreč za najcenejše olje na trgu, za katero so nekaj časa celo menili, da povzroča raka. A Ferrero je te obtožbe zavrnil, olja pa ne želi zamenjati, saj so ocenili, da bi bil ta poseg v sestavine preveč drastičen in predvsem drag.


Lani so recept vendarle nekoliko spremenili. Uporabniki so skočili v zrak in se ustrašili, da ta priljubljena čokoladna razvada ne bo več to, kar je bila. A dejansko so bile spremembe majhne: namesto 8,7 odstotka mleka v prahu ga zdaj vsebuje 7,5 odstotka. Nekoliko manjša je tudi vsebnost sladkorja: 55,9 odstotka, namesto 56,3.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije