PREKO VSEH MEJA

Z zlomljeno ključnico s kolesom čez Ameriko

Na enem zadnjih treningov pred zloglasno dirko Raam je pred njegovo kolo skočila mačka. Vzdržljivostni kolesar Uroš Stoklas iz Trbovelj je tudi eden najboljših kegljačev na svetu.
Fotografija: Kljub hudim bolečinam bo nastopil na Raamu. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Kljub hudim bolečinam bo nastopil na Raamu. Foto: Dejan Javornik

TRBOVLJE – Triinpetdesetletni Uroš Stoklas iz Trbovelj nam gotovo ne bo zameril, če rečemo, da je vsaj malo nor. Vsekakor pa je rojen športnik; športu posveča svoje življenje. Sprva je namreč treniral smučanje, spada v generacijo Roka Petroviča in Tomaža Čižmana. Leto pred sarajevskimi olimpijskimi igrami, ko je že vse glasneje trkal na vrata moštva za svetovni pokal, si je zlomil nogo. Kariera smučarja je šla v hipu po zlu.
Tri dni po operaciji ključnice je bil že na kolesu. Foto: Dejan Javornik
Tri dni po operaciji ključnice je bil že na kolesu. Foto: Dejan Javornik


»O vsem, česar sem se lotil in se še danes lotevam, lahko mirno povem, da sem bil daleč najboljši kot smučar,« rad pove. Nekaj časa je vztrajal še kot smučarski trener, nakar ga je, podobno kot njegovega zasavskega rojaka in izjemnega kolesarja Primoža Rogliča, zamikala strast po tekmovanju, doseganju najvišjih rezultatov in premikanju mestoma celo nečloveških meja.
»Premišljeval sem, kako bi si izpolnil svoje visoke želje, zato sem se leta 1992 zapisal kegljanju.« Že štiri leta pozneje je na Dunaju postal svetovni pokalni prvak. Kegljanje je še danes njegov poklic. Kar osem naslovov svetovnega prvaka je že zbral! Po dolgih letih je letos iz nemškega najtrofejnejšega kluba Zerbst prestopil v hrvaški Zaprešič. Hrvati ga izjemno spoštujejo. Tudi zato so ga pred dnevi, ko so izvedeli za njegovo nesrečo, takoj poklicali ter ga zaskrbljeno pobarali, ali je z njim vse v redu. »Ne skrbite, leva roka me boli, ne desna!« jih je desničar Uroš mahoma pomiril.
Rentgenska slika Uroševe zlomljene ključnice FOTO: Osebni arhiv
Rentgenska slika Uroševe zlomljene ključnice FOTO: Osebni arhiv

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije