KONDICIJSKI TRENINGI

Vstaja ob štirih, da se vrne na svetovni vrh

Ilka Štuhec na ledeniku Stelvio nabira nujno kilometrino pred odhodom v Čile. S poškodovanim kolenom ni težav, popoldneve namenja nabiranju kondicije.
Fotografija: Ilka Štuhec je željna tekem in zmagovanja. FOTO: Instagram I.Š.
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je željna tekem in zmagovanja. FOTO: Instagram I.Š.

LJUBLJANA – Vreme je prekrižalo ali bolje rečeno spremenilo načrte tudi ta čas najboljši slovenski smučarki Ilki Štuhec. Po prvotnem scenariju bi morala po poldrugem mesecu kondicijskih treningov odpotovati na sever Norveške. A je toplo vreme naredilo svoje, ledenik v Skandinaviji je skoraj pobralo, zato se se je Ilka s svojo ekipo za dober teden odpravila na italijanski ledenik Stelvio.

»Vse poteka po načrtih. Brez bolečin in težav, o Ilkini poškodbi pa ne govorimo,« nam je povedal trener Gregor Koštomaj, ki smo ga poklicali v Italijo, kjer se za Ilko in ekipo dan začne navsezgodaj. »Vstajamo že ob 4.15, uro pozneje smo že na snegu. Po navadi smučamo do devete zjutraj, popoldnevi pa so namenjeni kondicijski vadbi,« je nadaljeval Koštomaj, ki je vesel, kako se je Ilka znašla na smučeh. No, pa saj ni prvič. Po poškodbi kolena, ki ji je vzela prejšnjo sezono, je precej smučala že marca in aprila.


Zdajšnje smučanje se vendarle razlikuje od tistega, ko je šlo bolj za raziskovanje neznanega oziroma iskanje odgovorov na vprašanje, kaj zmore Ilkino koleno. »Zdajšnji treningi na Stelviu so namenjeni nabiranju kilometrine, ki jo v tem delu sezone potrebujemo. Z jasno željo: da se spet prebudijo smučarski občutki, vračamo pa se k osnovam. Da se bo spet navadila na sneg. To bo osnova za treninge v Čilu, da bomo lahko tam takoj začeli nadgradnjo in da ne bomo izgubljali časa po nepotrebnem. V Čilu bomo takoj začeli resno trenirati,« je odločno napovedal Koštomaj.

Švedinje odšle, Norvežani prišli

Na treningu v Stelviu je tudi slovenska moška zasedba alpincev v hitrih panogah, v sredo so priprave končale Švedinje, včeraj so prišli Norvežani, tam vadi avstrijska ekipa B. »Pretirane gneče ni,« je pristavil trener Koštomaj, ki prizna, da je vesel, da se je spet zbrala ekipa okoli Ilke. »Vsak je bil na svojem koncu. Zdaj pa vse poteka po utečenem scenariju,« še izvemo od trenerja, ki mu je jasno, da ima vsak v ekipi svoje naloge. Vse je v funkciji dobrega rezultata 27-letne Ilke Štuhec, ki bo 20. avgusta odpotovala na že omenjene priprave v Čile.

Da ne bi le trenirala, v taboru Mariborčanke načrtujejo, da se bo Štuhčeva udeležila tudi kakšne tekme na južni polobli. Prva prava priložnost za to bo med 3. in 7. septembrom, ko bo La Parva gostila smuk in superveleslalom. Leta 2015 je Ilka tam slavila zmago na treh tekmah južnoameriškega pokala.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije