SLOVO LEGENDE

Športni svet žaluje: umrl je legendarni nogometaš

V 78. letu starosti se je poslovil Franz Beckenbauer.
Fotografija: Pokojni Franz Beckenbauer. FOTO: Ction Images Action Images Via Reuters
Odpri galerijo
Pokojni Franz Beckenbauer. FOTO: Ction Images Action Images Via Reuters

Umrl je legendarni nemški nogometaš Franz Beckenbauer. Človek, ki je z Nemčijo leta 1974 kot igralec osvojil naslov svetovnega prvaka, pokal dvignil kot kapetan, in dve leti prej osvojil evropsko prvenstvo. Z odlično generacijo Elfa je igral v finalu svetovnega prvenstva leta 1966, medtem ko je igral v finalu leta 1970, medtem ko je izgubil še en finale na Euru, leta 1976 v Beogradu.

Kaiser(cesar) Franz

Z Bayernom, kjer je preživel večji del klubske kariere, je osvojil štiri pokale Bundeslige in DFB, celo pokal prvakov in en pokal pokalnih zmagovalcev.

Kot trener ni deloval dolgo, a je bilo to dovolj, da je Nemčijo leta 1990 v Italiji popeljal do naslova svetovnega prvaka.

Bil je prototip sodobnega branilca, igralca, ki je gral v napadu iz globine obrambe, pogosto kot strelec ali asistent.

Bil je ena najbolj cenjenih nogometnih osebnosti na svetu, gentleman in ikona.

V svoji bogati karieri je zbral 103 reprezentančne nastope in dosegel 14 zadetkov. V bundesligi je na 424 tekmah dosegel 44 golov. Nekoč strastni igralec golfa je bil trikrat poročen in imel pet otrok. Eden od njih Stephan, je bil tudi profesionalni nogometaš, ki je umrl leta 2015.

Na igrišču je bil eleganten in dominanten

Evropska nogometna zveza (Uefa), ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, je ob žalostni novici zapisala: »Zelo smo užaloščeni zaradi smrti Franza Beckenbauerja, enega največjih nogometnih igralcev vseh časov. Na svetovnem prvenstvu je zmagal kot igralec in trener, na igrišču pa je bil eleganten in dominanten. Za vedno bo ostal v naših srcih.«

Nogometni ikoni se je poklonil nemški kancler Olaf Scholz: »Franz Beckenbauer je bil eden največjih nogometašev v Nemčiji. Bil je navdih za številne generacije v nemškem nogometu. Pogrešali ga bomo. Moje misli so z njegovo družino in prijatelji.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije