PLANICA 2018

Od sezone pričakovali več

Med najboljšimi desetimi smučarskimi skakalkami v svetovnem pokalu so kar tri Slovenke. Trener Stane Baloh končuje štiriletni cikel. Ali bo delo nadaljeval, še ni jasno.
Fotografija: Nika Križnar je najboljša med Slovenkami v svetovnem pokalu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Nika Križnar je najboljša med Slovenkami v svetovnem pokalu. FOTO: AFP

Ne le naši orli, tudi jata orlic skrbi za čast in slavo očetnjave. Nad ekipo že četrto sezono bdi glavni trener Stane Baloh, pri delu mu pomaga Primož Peterka. Obdobje se končuje, sezona jemlje slovo. »Za končne ocene najraje počakam še zadnjo tekmo. Takrat bomo potegnili črto pod poletno in zimsko sezono,« pravi Baloh, ki pa nas ne pusti povsem praznih rok.

»Tako čez roko lahko rečem, da smo pričakovali boljše rezultate. Saj na splošno ni tako slabo, a smo le pričakovali, da bomo večkrat na stopničkah,« nadaljuje Baloh, ki prizna, da je vsaka sezona po svoje naporna in zahtevna.


 

Stik s svetovnim vrhom

»Morda bi nam bilo celo lažje, če bi imeli krajše premore med posameznimi tekmami. Predvsem decembra bi bilo dobro imeti še kakšno tekmo več. Mi je pa jasno, da premor terjajo tudi olimpijske igre. Želel bi si, da bi imeli podoben ritem, kot ga imajo fantje,« na glas razmišlja trener ženske vrste. V svetovnem pokalu so tri Slovenke med prvo deseterico – Nika Križnar je osma, Urša Bogataj deveta, Ema Klinec pa deseta. Baloh ne taji, da je računal na skok na stopničke na vsaki od tekem, v končnem seštevku pa je računal, da gre katera po poti Maje Vtič (3. v skupnem seštevku v sezoni 2105/16).

Nika Križnar. FOTO: Matej Družnik
Nika Križnar. FOTO: Matej Družnik



Kakor koli že: držimo korak s svetovnim vrhom. Enkrat smo bolj spredaj, drugič malce manj. Zagotovo pa spadamo med vodilne tri, štiri nacije na svetu,« poudarja Baloh, prepričan, da stik s svetovno konkurenco zagotavlja dober sistem dela, imajo tudi soliden proračun.

»Vedno se da kaj izboljšati, a na tem mestu v imenu deklet in stroke hvala Smučarski zvezi Slovenije za dobre pogoje. Vesel sem, ker so tekmovalke prave profesionalke,« ocenjuje šef, ki je v teh letih tudi spoznal, da dekleta precej težje kot fantje prenašajo slabe skoke. »Predolgo te slabe rezultate nosijo s sabo,« izpostavlja sogovornik.

Računa na Vtičevo

Letos se je tudi uradno poslovila Katja Požun, 24-letna Trboveljčanka je bila dvakrat na stopničkah, leta 2013 pa ekipna mladinska svetovna prvakinja. Brez nastopa na olimpijskih igrah je ostala izkušena 30-letna Maja Vtič. »Ne, ne moremo govoriti, da prihaja menjava generacij. Če pridejo mlajše skakalke, to še ne pomeni, da za starejše ni več prostora. Je pa dobro za našo reprezentanco, da imamo konkurenco, ekipa se razširi, to pa pomeni tudi napredek,« zatrjuje Baloh, ki še vedno računa tudi na Vtičevo. Ta je po njegovih besedah še vedno članica A-reprezentance. »Jasno mi je, da so njeni letošnji rezultati pod pričakovanji za tako izkušeno skakalko, našo najboljšo v zgodovini. Sama pa se mora odločiti, kako dalje. Počakajmo do konca sezone,« je še pojasnil Baloh.
Glavni trener Stane Baloh končuje štiriletni mandat. FOTO: Leon Vidic
Glavni trener Stane Baloh končuje štiriletni mandat. FOTO: Leon Vidic

Povečati bazo

O tem, kako naprej, glavni trener ne želi prejudicirati. »O tem ne razmišljam. Pogodba bo potekla, končujemo štiriletni ciklus. Po prvih analizah bo lažje razmišljati, končno odločitev pa bo sprejela smučarska zveza. Štiriletna faza je lahko dolga ali kratka. Marsikaj že vidim, kaj bi bilo treba narediti drugače, planov ne manjka,« Baloh ne da jasno vedeti, ali bi delo nadaljeval ali pa se bo preizkusil v kaki drugi vlogi v smučarskih skokih, ki jim bo zagotovo ostal zvest.

»Ko tako pogledam nazaj ... Več kot 20 let že spremljam ta šport. Dekleta so naredila velik napredek. V zadnjih štirih letih je ta še bolj očiten: za dekleta se namenja še več sredstev, način skokov najboljših skakalk se približuje moškim. To je zagotovo prava pot, prava smer. Bližje ko bodo ženski skoki moškim, bolje bo za ta šport. A to ne mislim na absolutno  primerjavo, ki je nesmiselna. Kot trener nikoli ne delam teh absolutnih primerjav,« še izvemo od Baloha, ki je navdušen tudi nad trenutnim stanjem v slovenskih ženskih smučarskih logih.

»Osnova vsega so klubi, potem pa je dobro, da se čim več deklet odloči za srednjo šolo v Kranju,« poudarja pomen sistemskega razvoja mladih tekmovalk. »Po mojih podatkih narašča število deklic, starih šest, sedem, osem let, ki rade skačejo. Verjetno tudi po zaslugi naših rezultatov, « pove Stane Baloh, ki si želi, da se še poveča baza, ki bo imela nekoč še boljšo selekcijo in kakovostno člansko vrsto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije