LEGENDE

Na tekmi legend je slavil Jure Košir: "Malo sem taktiziral, malo tudi zaviral, a ne veliko"

V Bad Kleinkirchheimu so se začele sanje smučarskega asa Franza Klammerja; za njegov 70. rojstni dan so pripravili prav poseben dogodek.
Fotografija: Na tekmi ni smel manjkati nekdanji slovenski smučarski as Jure Košir. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Na tekmi ni smel manjkati nekdanji slovenski smučarski as Jure Košir. FOTO: Igor Mali

Začelo se je na smučišču tu za menoj, ko sem bil star osem let," je predstavnikom sedme sile, zbranim z vseh koncev stare celine, ob praznovanju 70. rojstnega dne pojasnil legenda alpskega smučanja Franz Klammer. Govoril je o smučišču St. Oswald oziroma Bad Kleinkirchheim, kjer so se začele njegove športne sanje in kjer je njegovo povezanost s smučiščem opaziti tako rekoč na vsakem koraku ali zavoju.

Prav zaradi njegovega jubileja so se ta mesec večkrat spomnili na Franza Klammerja in pri tem poudarjali ne le njegove velike smučarske uspehe, ampak tudi osebnostne lastnosti, kot sta prizemljenost in predvsem človečnost. Stefan Brandlehner, generalni direktor turistične regije Millstätter See–Bad Kleinkirchheim–Nockberge, je omenil tudi njegov pomen za prepoznavnost regije in se pošalil, da imata s Klammerjem dve skupni stvari: na isti datum imata rojstni dan, s tem da je njegov prav tistega leta, ko je legendarni smučar osvojil zlato v Innsbrucku. 

Franz Klammer je slavil okroglo obletnico. FOTO: Mitja Felc
Franz Klammer je slavil okroglo obletnico. FOTO: Mitja Felc

Posebne vezi

Franz Klammer se je rodil 3. decembra 1953 v kraju Mahovnik (Mooswald) na avstrijskem Koroškem. Pravzaprav je bil doma precej blizu meje s Slovenijo, zato ga z našo deželo vežejo še posebne vezi. Talent je pokazal že kot otrok in postal eden najuspešnejših smučarjev vseh časov. V svetovnem pokalu je v smuku dosegel 25 zmag in osvojil pet naslovov v skupni smukaški razvrstitvi. V letih 1976 in 1984 je nastopil na olimpijskih igrah, leta 1976 je osvojil naslov olimpijskega prvaka v smuku, tekma pa je štela tudi za svetovno prvenstvo. Trikrat je bil tudi avstrijski športnik leta.

Čeprav je že dolgo upokojen – kot pravi, že nekaj časa izjemno uživa v vlogi dedka –, se je po več letih znova pomeril na belih strminah. A tistega pravega tekmovalnega adrenalina kljub vsemu ni bilo, saj tekma, ki so jo pripravili v čast Klammerjevi okrogli obletnici, vendarle ni bila povsem običajna veleslalomska. Zmagovalec tokrat ni postal najhitrejši smučar, ampak tisti, ki je dosegel čas, najbližji času prvega smučarja, ki se je pognal po beli strmini. In ta prvi smučar je bil kajpada Franz Klammer. V tekmi legend, kot so jo poimenovali, je bil med povabljenimi tudi nekdanji slovenski smučarski as Jure Košir in na koncu slavil. Bil je drugi najboljši v približevanju Klammerjevemu času. 

Jure Košir se je z znanjem in taktiko zelo približal Klammerjevemu času. FOTO: Mitja Felc
Jure Košir se je z znanjem in taktiko zelo približal Klammerjevemu času. FOTO: Mitja Felc

Sama velika imena

O tekmi legend je dejal: »Če sem popolnoma odkrit, so tu takšne legende, da bi se težko kvalificiral mednje. Tudi generacijsko so malo bolj oddaljene od mene, to so res velika imena. Gotovo pa sem bil povabljen predvsem zato, ker Franza Klammerja poznam že dolgo. Nad njim sem bil navdušen že, ko sem se sam vzpenjal proti vrhu svetovnega pokala. Res je tako prijazen in pristen človek, da je občudovanja vreden. Zdi se mi tudi, da je Slovence vzel kar za svoje. Z njim je vedno prijetno, tudi ko sem ga srečeval na igriščih za golf, je namreč tudi zelo dober golfist. Ko sem dobil to vabilo, sem bil zelo počaščen. Je krasen dogodek njemu v čast. Njegova življenjska zgodba je pa tako ali tako unikum v alpskem smučanju.« 

Smučišče Bad Kleinkirchheim je Slovenkam in Slovencem ljubo tudi zaradi bližine.  FOTO: Mitja Felc
Smučišče Bad Kleinkirchheim je Slovenkam in Slovencem ljubo tudi zaradi bližine.  FOTO: Mitja Felc

O tem, kako mu je uspel tako dober rezultat, pa je Košir v smehu pojasnil: »Format tekme je bil tak, da si se moral Franzu najbolj približati. Pogledal sem, kako je vozil predvsem na začetku, nato pa malo taktiziral, malo sem tudi zaviral, a ne veliko. Bil sem devet stotink oddaljen od njegovega časa. Patrick Ortlieb pa je bil še stotinko boljši od mene.« Na tekmi legend se je pomerilo več kot 30 velikih imen smučarskega sveta, poleg že omenjenih Christian Mayer, Fritz Strobl, Ivica Kostelić, Michaela Dorfmeister, Renate Götschl ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije