POLFINALE

Mervič: Sramota bo, če Olimpija ne zmaga

Danes polfinalni tekmi za košarkarski pokal Spar v Tivoliju. Krka proti Šenčurju, Petrol Olimpija z vročo Sixt Primorsko.
Fotografija: Jurica Golemac uspešno vodi moštvo Sixt Primorske, kjer potihoma računajo na naslov. FOTO: Sixt Primorska
Odpri galerijo
Jurica Golemac uspešno vodi moštvo Sixt Primorske, kjer potihoma računajo na naslov. FOTO: Sixt Primorska

LJUBLJANA – Ko zadiši po pomladi, se začnejo deliti prve lovorike. Kultni Tivoli bo od danes do nedelje center slovenske moške klubske košarke, branilec naslova Petrol Olimpija, Sixt Primorska, Krka in Šenčur Gorenjska gradbena družba pa v lovu na trofejo za pokalnega prvaka. Glede na videno in prikazano, proračun in kader bi morali v nedeljo pokal dvigniti košarkarji Petrol Olimpije (20 naslovov). A košarka ni (le) matematika. "Mi smo sponzor Petrol Olimpije. Vse razen zmage Olimpije bi bila zame sramota," je že pred dnevi napovedal tudi šef Spar Slovenije Igor Mervič, ki si želi, da bi tekmovanje na tribune Tivolija privabilo gledalce. "To je tako kot v trgovini. Če imaš dobro ponudbo, bodo kupci prišli. Ne moreš jih prisiliti, da kupujejo. Podobno je v košarki – če bo dobra, bo popularna, v dvorani pa ljudje," je Mervič postregel še z eno svojo plastično, a za vse klube dovolj zgovorno predstavo. Ob tem se je verjetno tudi sam spomnil na leto 2016, ko je Olimpija izpadla v četrtfinalu, za naslov pa sta se udarila Krka in Lastovka. Na prvi tekmi dneva se bosta ob 18. uri udarila Krka (trije naslovi) in Šenčur. Dolenjci so prevetrili svoje vrste, mladim namenili minutažo (v Tivoliju velja priti pogledat Miho Škedlja in Jakova Stipaničeva), ob tem pa preudarno nakupili tujce. "Zavedamo se, da je Šenčur odlična ekipa, mi bomo naredili vse, da jih premagamo in pridemo v finale," meni trener Novomeščanov Simon Petrov, ki svoje igralce opozarja, da dve zmagi proti Gorenjcem v ligaškem delu ne pomenita nič. "Zagotovo je za naš majhen kraj velik uspeh, da smo v družbi klubov, ki imajo tradicijo doseganja uspehov. Naredili bomo vse, da prikažemo dobro igro in ob podpori naših navijačev poskušamo presenetiti favorizirano Krko," pa se presenečenja, to bi zagotovo bilo, nadeja trener Gorenjcev Grosupeljčan Rade Mijanovič, ki je pred leti uspešno vodil Krko. V dresu Gorenjcev je tudi nekdanji Krkin center Smiljan Pavić, pod košem pa bo Dolenjcem grozil še Dino Murić, ki se je izvrstno vrnil po poškodbi kolena.

Lorbka vprašljiva

Na drugi polfinalni tekmi (ob 20.30) se bosta pomerili prvo- in tretjeuvrščena ekipa rednega dela lige Nova KBM, Sixt Primorska in Petrol Olimpija. "Igramo z vodilno ekipo državnega prvenstva, ki je pokazala najbolj stabilno formo v tej sezoni. Ne čaka nas lahko delo, tega se vsi zavedamo. Mi bomo na domačem igrišču poskušali odigrati po najboljših močeh," previdno napoveduje Celjan na klopi Olimpije Zoran Martič, ki še ne ve, ali bosta tokrat igrala brata Domen in Erazem Lorbek. Prvi ima težave s kolenom, drugi lovi formo. V prvi vrsti pa bi moral biti magnet za vse gledalce obetavni Olimpijin ukrajinski najstnik Jusuf Sanon. "Igramo v Hali Tivoli, Olimpija je gostitelj turnirja, je favorit, v zadnjih tednih so se okrepili in tudi energetsko spravili na pravo pot. Ampak tudi mi imamo svojo računico. Zagotovo v Ljubljano ne prihajamo z belo zastavo," sporoča strateg Sixt Primorske Jurica Golemac. Finale pokala Spar bo v nedeljo ob 16.30.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije