Legendi z milijardami

Za največjega zaslužkarja med športniki vseh časov nekateri štejejo Gaja Apuleja Diokleja, najuspešnejšega tekmovalca štirivpreg v rimskem imperiju.
Fotografija: Legendarni Michael Jordan. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Legendarni Michael Jordan. FOTO: Guliver/Getty Images

Po največjih letošnjih športnih zaslužkarjih med moškimi in ženskami je morda čas, da se ozremo še po športnikih, ki so v zgodovini športa zaslužili največ. V nasprotju z letošnjimi desetimi najbolje plačanimi, med katerimi so na prvih treh mestih nogometaši, nato pa tenisač, boksar ter košarkarji in igralci ameriškega nogometa, med športnicami pa skoraj v celoti tenisačice, je seznam najbolje plačanih športnikov vseh časov veliko bolj raznolik.

Antika

Čeprav ni namen tega feljtona poseganje v daljno preteklost, pa morda pri omenjanju največjih športnih zaslužkarjev vseh časov ne moremo mimo Gaja Apuleja Diokleja, ki ga nekateri poznavalci resno obravnavajo kot tistega, ki je v zgodovini človeštva največ zaslužil s športom. Bil je najuspešnejši tekmovalec v štirivpregi, enem najbolj priljubljenih športov v rimskem imperiju. Rodil se je približno leta 104 našega štetja v mestu Lamecum v rimski provinci Lusitania (to je zdaj mesto Lamego na Portugalskem), leta 122 pa je začel bleščečo športno kariero, ki je trajala kar 24 let. Kot so ugotovili zgodovinarji, je zmagal na kar 1462 tekmah štirivpreg od 4257, na katerih je nastopil. Na 1438 dirkah je bil drugi, kar pomeni, da je bil v vrhu na skoraj dveh tretjinah dirk, kar mu je seveda v takratnem Rimu prineslo velikansko slavo.

Spomenik Gaju Apuleju Diokleju. FOTO: Wikipedia
Spomenik Gaju Apuleju Diokleju. FOTO: Wikipedia
To se mu je seveda poznalo tudi v denarnici oziroma mošnjičku, saj naj bi v dolgoletni karieri zaslužil 35,9 milijona sestercev (bakrenih rimskih novčičev v rimskem imperiju), kar je bilo enakovredno 389.000 zlatnikom oziroma 26.000 kilogramom zlata. Po nekaterih ocenah naj bi njegov zaslužek po primerjavi z današnjo kupno močjo znašal kakšnih 14 milijard evrov. In to je zaslužil samo z nagradami na tekmah, takrat seveda niso še poznali sponzorjev in sponzorskih pogodb, ki najboljšim prinašajo zelo lepe in zajetne denarje še vrsto let po tistem, ko se prenehajo ukvarjati s športom.

Zgodovinarji, ki se podrobneje ukvarjajo z rimskim imperijem, radi povedo, da bi lahko Dioklej z denarjem, ki ga je zaslužil, plačal celoletno zalogo žita za mesto Rim ali za skoraj četrt leta plačal vse stroške rimske vojske v njenih najboljših časih. Bil je tako priljubljen, da so mu, potem ko je okrog leta 146 umrl v mestu Praeneste, zdaj Palestrina v Italiji, spomenik postavili v Rimu (na žalost ga ni več), v domačem kraju, kjer še vedno stoji v parku Jardim do Campo v središču Lamega, in v mestu Neumagen v Nemčiji.

Bik iz Chicaga

O tem, koliko so bili plačani športniki – denimo vitezi na turnirjih – v srednjem veku, na žalost ni pisnih podatkov, zato se moramo povrniti v sodobni čas. In v njem po zaslužkih vsekakor kraljuje najboljši igralec košarke vseh časov Michael Jordan. Kot so izračunali pri poslovni reviji Forbes, je vrednost Jordanovega premoženja več kot 1,7 milijarde evrov. Zanimivo je, da je samo od plače, ki jo je zaslužil v 15 let dolgi karieri kot košarkar pri Chicago Bulls in Washington Wizards, dobil le približno 88 milijonov evrov, ves preostali denar je prišel od drugod.

Morda je zanimivo, da je letno plačo 3,7 milijona evrov pri bikih iz Chicaga prejemal zaradi zaslug tudi leto dni potem, ko se je poskusil kot igralec bejzbola. A največ mu je prinesla pogodba z izdelovalcem športne opreme Nike. Blagovna znamka Air Jordan je imela samo lani prihodkov za blizu tri milijarde evrov, od tega jih je sam Michael Jordan dobil samo lani kakšnih 130 milijonov evrov. Da ne omenjamo še vrste sponzorskih pogodb, od Gatorada, Hanesa, Upper Decka do podobnih. A največji zaslužek je Jordan naredil leta 2010, ko je za približno 170 milijonov evrov kupil košarkaško franšizo Charlotte Bobcats, ki zdaj v ligi NBA nastopa pod imenom Charlotte Hornets. Leta 2013 se je njegov delež povečal na 90 odstotkov, zdaj pa naj bi bila ekipa na trgu vredna 750 milijonov evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije