SMUČANJE

Kranjec le še po zmage, Pen verjame v smukače

Od slovenskih smučarjev je v minuli sezoni navdušil le Žan Kranjec. Člani ekipe za hitre discipline so prestali dobro šolo in prejeli opozorilo.
Fotografija: Žan Kranjec je postal polnopravni član veleslalomske elite. Foto: AP
Odpri galerijo
Žan Kranjec je postal polnopravni član veleslalomske elite. Foto: AP

LJUBLJANA – Čeprav so nekateri kvazistrokovnjaki pred leti zatrjevali, da slovenski smučarji niso sposobni prav za vrh, je 25-letni Žan Kranjec v tej sezoni vsem dokazal, verjetno pa dokončno tudi sebi, da je iz šampionskega testa. »Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta lahko upravičeno ponosna na svoje dosežke. Začela sta verjeti v to, kar delata,« poudarja in omeni svojo malo psihološko zmago Klemen Bergant, ki je bdel na moško ekipo za tehnične panoge. Žan je sezono sklenil med elitno veleslalomsko sedmerico v svetovnem pokalu, kar mu v novi sezoni prinaša še boljše izhodišče in je dober obet za naskok na vrh. V letošnji sezoni se je petkrat zavihtel med najboljših deset, trikrat je bil peti, enkrat celo tretji, na olimpijskih igrah je bil na četrtem mestu korak od medalje. Ob tem nas je Bergant spomnil, da je v primerjavi s preostalimi smučarji, rojenimi leta 1992, Žan potreboval nekaj več časa za uveljavitev, danes pa mu generacija gleda v hrbet. »Vsaka sezona se enkrat konča. Tudi ta se je, bila je naporna. Predvsem pa je zahtevno držati tekmovalca na tako visokih obratih,« razmišlja Bergant, ki hvali tudi Štefana Hadalina, za katerim je druga sezona v svetovnem pokalu. Šef obžaluje le, ker je imel Hadalin januarja toliko zdravstvenih težav. A ga je toliko bolj navdušil v ciljni ravnini sezone; naprej se je zavihtel na 8. mesto na olimpijskih igrah, do točk pa je prišel še dvakrat v Kranjski Gori (13. in 27. mesto). »Najtežji korak – da bo začel zmagovati – ga še čaka. To bo največji korak, ki pa za sabo potegne marsikaj. Ni dovolj, da le hitro smučaš,« v prihodnost pogleduje Bergant, saj ne skriva želje, da bi nadaljeval delo z moško zasedbo. Ne nazadnje je za njim najtežji, rudarski del posla. »Tu smo, da bi zmagovali, ne pa da bi bili 15. ali 10. Mi treniramo, da smo najboljši,« je jasen in odločen Bergant, ki nam je že postregel z načrtom priprav. Aprila bosta Kranjec in Hadalin nastopila na vojaškem svetovnem prvenstvu, med 13. in 22. aprilom bosta trenirala v Banskem v Bolgariji. Maja bosta začela nabirati kondicijo, do 25. julija pa ne bosta stopila na smuči. Potem jih čaka novo naporno delo. Sadove bodo želi po 15. novembru. »Po navadi je do 15. novembra veliko dobrih smučarjev in svetovnih prvakov, ko gre za treninge,« Bergant opozarja, da se opravljeno delo ocenjuje med 15. novembrom in 15. marcem, ko je tudi jasno, kako je ekipa resnično vodena.

Prihaja Martin Čater

»Ta sezona je dobra šola za vse nas!« so besede Petra Pena, trenerja v moški reprezentanci za hitre panoge. Od 27-letnega Boštjana Klineta (v tej sezoni devetkrat pri točkah, najvišje pa 13. na super G v Val Gardeni) se je pričakovalo več. »Težko, z veliko dela in odrekanja smo prišli do položaja, da so nam zrasli apetiti. Tudi Boštjan Kline je imel večje ambicije, prav je tako. A se ni izšlo. V njegovi smukaški sezoni smo sproti odpravljali težave. Ob tem pa smo pozabili, da je bila njegova sezona v superveleslalomu podobna predlanski, ko je bil na koncu 17.,« je Pen pojasnjeval dogajanje s Klinetom, ki je v smuku zbral 24 točk, sezono prej pa 230. »V senci vsega je ostal Martin Čater, ki je vso sezono dobro funkcioniral,« je dejal Pen, ki mu je žal, ker Čater svoje dobre sezone (devetkrat med dobitniki točk) ni kronal z odmevnim izidom na olimpijskih igrah. Po njegovem mnenju je Miha Hrobat pridobil precej izkušenj na najvišji ravni, Klemen Kosi pa še naprej ostaja mojster priprave na tekmo, na tekmah pa ima težave. »Še danes trdim, da imajo ti fantje potencial. Ko sem prišel za trenerja, sem na glas povedal, da želim zmagovati s Slovencem na tekmah svetovnega pokala. Enostavno bo treba delati še bolj kakovostno. Količina treninga je na optimumu. Naredimo, kar lahko za ta denar. Vadili smo na vseh terenih. Ko ni prave forme, je treba kdaj rezervirati proge. A če ni denarja, potem nekje poceni treniraš,« je še razkril Peter Pen. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije