ROKOMET

Kot pešačenje v osmo nadstropje

Slovenske rokometaše čakata kvalifikacijski tekmi z Madžarsko za uvrstitev na SP. Selektor Veselin Vujović hvali vrline moštva, žogico za odgovor prepušča tekmecem.
Fotografija: Reprezentančni zbori rokometašev so kot družinsko snidenje po dolgem času. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Reprezentančni zbori rokometašev so kot družinsko snidenje po dolgem času. FOTO: Tadej Regent

ZREČE – Urnik rokometašev je neizprosen. Komaj so nekateri končali klubske obveznosti doma ali v tujini, že slovensko reprezentanco čakata izjemno pomembni tekmi v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu januarja 2019 na Danskem in v Nemčiji.

Nasprotniki fantov selektorja Veselina Vujovića bodo vzhodni sosedi Madžari; uvodna tekma bo v soboto ob 20. uri v Kopru, povratna naslednjo sredo ob 19.00 v Veszpremu. Če podčrtamo dejstvo, da si je Slovenija na zadnjem SP v Franciji po neverjetnem zasuku proti Hrvaški priigrala bronasto odličje, potem je kot na dlani, da si slovenska izbrana vrsta proti Madžarski ne bi smela privoščiti spodrsljaja. Oboji so se že pomerili v kvalifikacijah za mundial, takrat za katarskega leta 2015. Madžari so doma zmagali s 25:22, v povratni tekmi v Velenju ob polčasu še vodili s 16:13, Slovenci pa so si v jurišu priigrali končno zmago z 32:26 in pot na Arabski polotok.

Vujovićevi izbranci so se v soboto zbrali v tradicionalni bazi v Zrečah, vendar ne s popolnim seznamom vseh vabljenih na priprave. Zaradi želodčnih težav, v postelji je ležal štiri dni, je dan pozneje pripotoval Blaž Blagotinšek, pozneje se je najavil tudi sveži vnovični zmagovalec lige prvakov z Montpellierjem Vid Kavtičnik; v soboto je imel z ekipo sprejem pri županu južnofrancoskega mesta. Marko Bezjak, Miha Zarabec, Blaž Janc in Igor Žabič zaradi sklepnih obračunov v nemškem in poljskem prvenstvu prihajajo danes. Ker ima levi zunanji igralec Nik Henigman še vedno težave s kolenom, je Vujović na priprave vpoklical člana Kopra 2013 Nina Grzentiča. Po poškodbi vratarja Matevža Skoka in odpovedi Klemna Ferlina pa je Črnogorec na slovenski klopi na priprave povabil čuvaja mreže Gorenja Roka Zaponška.

Ne bo se pritoževal

Slovenski rokometaši v Zrečah ostajajo do jutri, nato se selijo v Koper in bodo preostanek treningov opravili v dvorani Bonifika. »Pred nekaj tedni je bilo vse skupaj še videti idealno, nato pa sem znova moral zamenjati nekaj igralcev, težave so prihajale druga za drugo. Na seznamu je bilo veliko sprememb. Predvsem je težava zaradi rotiranja igralcev v obrambi, namreč ko bi tam lahko uporabili svojo telesno moč. Zdaj se je vse to malce razbilo. Lahko bi se pritoževal, a tega nikoli nisem počel, vsaka reprezentanca ima pač lastne težave.

Najpomembnejše je, da se vsi osredotočimo na cilj, to je tako, kot da moraš v stolpnici v osmo nadstropje, pa ni dvigala. Najbolje je, da se takoj začneš vzpenjati po stopnicah, na takšen način se najbolje soočiš s težavami. Vesel sem, da so z nami znova Jure Dolenec, Matej Gaber in Niko Medved, zaradi poškodb so morali izpustiti evropsko prvenstvo, zdaj pa smo z njimi zagotovo močnejši. Večkrat sem že poudaril, da je slovenska reprezentanca zelo dober in resen tekmec vsem ekipam na svetu. Imamo svoj sistem igre, trdnost in avtoriteto, videli bomo, kako se bodo temu uprli Madžari,« je spet v svojem besednjaku kraljeval Veselin Vujović, ki je tudi priznal, da je utrujen po januarskem evropskem prvenstvu, to je postreglo z velikimi šoki, in zaradi zahtevne sezone na klopi Kopra 2013.

»Spet zbrane fante je res lepo videti, vsi smo nasmejani. Vemo pa, kaj nas čaka, Madžarska ne bo mačji kašelj, morali bomo res zagristi. Počnejo vse, da bi nas izločili. A tudi mi imamo svoje načrte, če bomo pravi in zbrani od začetka do konca, se bomo uvrstili na prvenstvo,« je navrgel igralec madžarskega Szegeda Matej Gaber. Madžari so sicer že odigrali pripravljalno tekmo z Bosno in Hercegovino in zmagali s 34:31, proti Slovencem pa bodo poskušali oprati zadnjo sramoto, le 14. mesto od šestnajstih nastopajočih ekip na EP na Hrvaškem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije