Katastrofalni scenarij, ki ga je WHO predlagal Čeferinu

Nogometna igrišča v Evropi naj bi samevala še leto in pol.
Fotografija: Kako se bo odločila Uefa? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kako se bo odločila Uefa? FOTO: Reuters

Italijanska La Repubblica je razkrila podrobnosti sestanka Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ter Evropske nogometne zveze (Uefa), ki jo vodi Aleksander Čeferin, in največjih evropskih klubov.

Med dve uri in pol dolgo videokonferenco je WHO šokiral s priporočilom, da se vsa evropska klubska in reprezentančna tekmovanja odpovedo do konca leta 2021. Argument za tako radikalen pristop v času, ko veliko evropskih držav že rahlja ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, je pričakovanje WHO, da se bodo jeseni in pozimi pojavili novi, še hujši valovi epidemije novega koronavirusa v Evropi in bi potovanje klubov med državami ter množična gostovanja navijačev še pospešila širjenje sars-cov-2.

Takšno sporočilo WHO je v nasprotju z načrti Uefe in Čeferina, ki predvidevajo končanje prekinjenih sezon do avgusta, Euro pa so prestavili na poletje 2021.

WHO pa je svetoval, da se liga prvakov in evropska liga sploh ne igrata v naslednjem letu in pol, Euro 2020 (po novem Euro 2021) pa se povsem odpove. Naslednje večje nogometno tekmovanje bi bilo tako svetovno prvenstvo leta 2022. Sprejetje takih priporočil zdravstvene organizacije bi seveda pomenilo katastrofo za finančno prihodnost vrhunskega nogometa v Evropi, saj bi izgubili milijarde evrov, prav tako pa za številne nogometne navijače.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije