TIK PRED SEZONO

»Jaz sem boljši, tekmeci so boljši«

Slovenski tekmovalec v smučarskem krosu pravi, da dela na tem, da čim bolj izboljša starte. 
Fotografija: Flisar pravi, da ga čakata še dva meseca priprav. 
Odpri galerijo
Flisar pravi, da ga čakata še dva meseca priprav. 

Čeprav ima do začetka tekmovanj še nekaj časa, pa se eden bolj prepoznavnih slovenskih zimskih športnikov Filip Flisar že vneto pripravlja na novo olimpijsko sezono. Skrivnost dobre priprave so predvsem izboljšani starti, na kar se je letos posebej osredotočil.


Fajn je, da si lokomotiva


Kot je dejal na predstavitvi vseh smučarskih reprezentanc Pokljuki, se je pred novo sezono odločil, da bo skušal izboljšati zelo pomemben element v svoji disciplini. V smučarskem krosu namreč velikokrat odloča že dober start, zato je treningu startov posvetil veliko časa.

»V tem športu je 'fajn', če si lokomotiva. Ni pa 'fajn', če si bolj zadaj in dobivaš v obraz sneg,« je v svojem slogu Flisar razložil, zakaj je tako pomembno, kdo je prvi iz startnih vratc. Pred novo sezono je v nordijskem centru v Planici dobil možnost, da trenira samo starte, česar je bil zelo vesel, saj mu zaradi tega ni bilo treba v več ur oddaljena tuja prizorišča.

»Starti so pomembni za dobivanje dodatne prednosti, biti dober na startu je vedno dobro. Delam vse, da to izboljšam, vse, od starta do poganjanja, do smuči, čevljev. Ko se boriš za uvrstitev med prvih deset, vidiš, da šteje vsaka desetinka in skušaš narediti nekaj na tem področju,« razmišlja najboljši slovenski tekmovalec v krosu.
 

Olimpijske igre so spodbuda in cilj


Prihajajoča sezona je tudi olimpijska in prav olimpijske igre oziroma uvrstitev med dobitnike kolajn so eden redkih ciljev, ki jih v karieri še ni izpolnil. »Olimpijske igre so spodbuda, pa tudi cilj. Kolajna z olimpijskih iger je edina lovorika, ki je še nimam. Zaradi tega treniram, delam, se želim izboljšati, kako pa bo, pa bomo videli,« je napoved pred olimpijsko sezono orisal Flisar.
Nekateri zimski športniki imajo tudi poletne različice svojih športov, Flisar pa pravi, da smučarskih tekem poleti nič ne pogreša.

»Upam, da poletnega krosa ne bodo uvedli. Alpski smučarji lahko povejo, da imamo malo časa, da po zimskih tekmovanjih takoj začnemo priprave. Nič ne pogrešamo tekmovanj, ker imamo dovolj dela že s samim sabo,« pravi Flisar.

Športno dogajanje si popestri tudi s kolesarstvom, nenazadnje je letos nastopil tudi v štirikrosu na svetovnem prvenstvu v Val di Soleju. V zadnjem času se je na svetovnem prvenstvu kajakašev in kanuistov pojavila podobna novost, kajakaški štirikros. A Mariborčan pravi, da ga, vsaj za zdaj, v vodo še ne vleče. »Eh, dovolj imam že teh krosov. Smučarski kros, štirikros ... Tako daleč pa še nisem, da bi se spuščal v kajak. Raje grem na vodo prijateljsko, na raft in to je to. Izziv je res velik, a počasi postajam star. No, ne star, a toliko star, da se mi z vsem ne da več ukvarjati. Mogoče v naslednjem življenju, če obstaja ...« je za zdaj vsestranski Flisar še odmislil možnost, da bi smuči in kolo zamenjal še za vesla.


Naj mu zdravje služi še naprej


Do prvih tekem ima med vsemi smučarji verjetno največ časa, prvič bo tekmovalno dejaven šele decembra: »Trkam, poškodb ni, zdravje mi služi in za zdaj je vse tako, kot mora biti. Prve tekme se začnejo decembra. Glavni del priprav nas še čaka, zdaj pride 'sparing', več prog. Dva meseca bo še veselo, potem pa gremo na tekme.«

S tekmeci v zimi 2017/18 pa se ne obremenjuje. »Konkurenca ostaja. Oni so boljši, jaz sem boljši, potem pa bomo videli, kaj bo,« je povsem sproščen Flisar.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije