SKOKI

Hannawald: Peter je na dobri poti do sebe

Kamil Stoch na pragu skupnih zmag v svetovnem pokalu in turneji Raw Air.
Fotografija: Poljski skakalni as Kamil Stoch brani zmago v Vikersundu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Poljski skakalni as Kamil Stoch brani zmago v Vikersundu. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Poljski skakalni šampion Kamil Stoch po Norveški leti, kot da bi bil za krmilom reaktivnega letala. Za tekmece je preprosto neulovljiv. V Trondheimu, kjer je odjadral do novega rekorda velike naprave Granåsen (146 m) in drugouvrščenega Avstrijca Stefana Krafta preskočil za 17 točk, je slavil že sedmo zmago v sezoni in skupno 29. v svetovnem pokalu, s katero se je na 6. mestu večne lestvice odlepil od Nemca Martina Schmitta. Pred 30-letnim Poljakom je le še pet asov, ob avstrijskem rekorderju Gregorju Schlierenzauerju (53) še Matti Nykänen (Fin, 46), Adam Malysz (Pol, 39), Janne Ahonen (Fin, 36) in Jens Weissflog (Nem, 33).

Ne lebdi v oblakih

»Že dlje se počutim izvrstno, to pa še ne pomeni, da lebdim v oblakih. Ne, tega niti nočem. Želim si ostati z obema nogama na trdnih tleh, saj dobro vem, koliko truda sem moral vložiti za takšne skoke. Ves čas si tudi prizadevam, da bi se še izboljšal, kajti tako ohranjam visoko raven skakanja,« je ključ do zdajšnje premoči razkril Stoch. V nasprotju s številnimi rojaki, ki so še zlasti po tekmi na Holmenkollnu, kjer je imel Kamil v finalu slabši veter od večine tekmecev, zlili ogromno žolča na pristojne pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS), se on ni jezil na nikogar.

Poljski skakalni as Kamil Stoch brani zmago v Vikersundu. FOTO: Reuters
Poljski skakalni as Kamil Stoch brani zmago v Vikersundu. FOTO: Reuters

»Le zakaj bi se? To je šport. Čar skokov je tudi v tem, da so tako nepredvidljivi. Niti superforma, ki se ji poskušam čim bolj približati, ti še ne zagotavlja zmage,« je razložil Stoch, ki je na najboljši poti h krstni skupni zmagi na turneji Raw Air in drugemu velikemu kristalnemu globusu po sezoni 2013/14. V skupni razvrstitvi za svetovni pokal ima namreč pred zadnjimi tremi posamičnimi preizkušnjami že 245 točk naskoka pred Nemcem Richardom Freitagom.

Popolnost skokov

Eurosportov strokovni komentator Sven Hannawald je prepričan, da bo poljski šampion kraljeval tudi na vikersundski pošasti, na kateri bo danes moštvena tekma (16.15), jutri pa še posamična (16.30). »Kar v zadnjem obdobju kaže Kamil, je popolnost skokov, ki se bo v poletih še bolj pokazala. Na letalnici bo imel 30, 40 točk prednosti, ker bo za 20, 25 metrov daljši od tekmecev, in ne le za pet. Videli boste!« je 43-letni Nemec napovedal nov podvig Stocha, ki je sicer na največji letalnici na svetu zmagal že lani, ko je za 18,6 točke ugnal drugouvrščenega japonskega veterana Noriakija Kasaija. Najbolje razpoloženi Slovenec je bil tedaj s 6. mestom Peter Prevc, ki je po nedeljskem spodrsljaju na Holmenkollnu očitno le ustalil svoje skakanje in se z 8. mestom v Trondheimu drugič zapored prebil med deseterico. »To še ni stari Peter, je pa na dobri poti k njemu,« je ocenil Hannawald. Na skakalnici Granåsen sta med našimi točke osvojila le še Jernej Damjan (18.) in Timi Zajc (27.), za katerega se je predvčerajšnjim olimpijska sezona 2017/18 tudi končala, saj po nepisanem pravilu nepolnoletnim skakalcem ne pustijo leteti na smučeh. Med redkimi izjemami, ki se je pri še nedopolnjenih 18 letih lahko spustil po zaletišču letalnice, je bil lani Domen Prevc, ki je v Vikersund pripotoval namesto Zajca. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije