Doma pretekel 61 kilometrov

Španski tekač opozarja, da se v izolaciji ne smemo poleniti. Preizkušnjo je opravil v svojem stanovanju, spodbuja druge.
Fotografija: Nič ni pretežko, če je le volja, dokazuje Španec. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Nič ni pretežko, če je le volja, dokazuje Španec. FOTO: Facebook

Ko smo januarja pisali o Kitajcu, ki kljub karanteni ni opustil treningov teka in je v svojem stanovanju pretekel maraton pa še malo, so se nam razmere, do katerih je pripeljal novi koronavirus, zdele povsem oddaljene.
Bodite iznajdljivi in poskrbite za svoje telo, poudarja stroka. FOTO: Gulvier/Getty Images
Bodite iznajdljivi in poskrbite za svoje telo, poudarja stroka. FOTO: Gulvier/Getty Images

Nemogoče, da bi se kaj takšnega zgodilo pri nas, smo si po večini govorili, a zdaj smo tu. In tako zdaj tudi športniki po Evropi dokazujejo, da je mogoče tudi v izolaciji, sredi varnega doma, ohranjati ustrezno telesno pripravljenost, čeprav so okoliščine vse prej kot primerne za maraton. Kaj šele ultramaraton!
 

Tekel je deset ur


Španski tekač, ultramaratonec in triatlonec, je nedavno opravil s kar 61-kilometrsko preizkušnjo v svojem stanovanju v Galiciji. Ko je dojel, da je zdravstveni preplah zelo resen, se je v nasprotju s številnimi drugimi državljani otresel mamljivega preživljanja časa pred televizorjem, neskončnega počitka in klepetanja prek družabnih omrežij.


Če želi ostati v formi in se morda jeseni, če bo virus dovolil, udeležiti kakšnega tekaškega dogodka, mora trenirati tudi v zaprtem prostoru, glede na to, da se na ulicah ne sme zadrževati. In pred dnevi mu je uspel skoraj neverjeten podvig: 41-letni Javier Castroverde je v desetih urah pretekel 61 kilometrov, dosežek pa je posvetil vsem zdravstvenim delavcem, ki se v perečih razmerah bojujejo proti neprizanesljivi tegobi.

Seveda, nikomur se ni treba lotiti tako zahtevnega projekta, a vsak dan lahko vsaj eno uro namenimo svoji telesni pripravljenosti, poudarjajo strokovnjaki. Castroverde obljublja, da bo v kriznem obdobju opravil še kateri izziv, ki ga bo vpisal na seznam dosežkov – poleg ultramana in pet ironmanov ter drugih vzdržljivostnih preizkušenj.


Tudi druge zagrizene športnike spodbuja, naj bodo zgled navadnim smrtnikom, kdo ve, koliko časa bosta kuhinja in dnevna soba za marsikoga edina telovadnica in poligon. Španec je prepričan, da bi lahko prav vsak, z nekaj truda in volje ter seveda napora, ki bo nedvomno obrodil sadove, nekajkrat na teden pretekel pet kilometrov za zidovi varnega doma. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije