V DRESU ROGAŠKE

Zaradi Katanca prestavil poroko

Pri 34 letih je slovenski reprezentant Ivan Firer zapustil francoski Auxerre. Nekdanji poštar bo kariero nadaljeval v dresu zasedbe iz mesta termalnih vrelcev.
Fotografija: Ivan Firer je Domžale lani zamenjal za francoski Auxuerre. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Ivan Firer je Domžale lani zamenjal za francoski Auxuerre. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

»Spet sem doma, lepo je. Se lahko slišiva malce kasneje? Ravno pride mojster za fasado,« se začne pogovor z nekdanjim slovenskim reprezentantom Ivanom Firerjem - Fikijem. Če je to problem, problema ni. Fasada je imela prednost, pri Ivanu urejajo dom. Lep čas je bil zdoma.

Klic iz Rogaške Slatine

»Dovolj mi je bilo tujine,« nadaljuje Ivan, ko ga pokličemo znova. Nazadnje je igral za francoski Auxerre, kamor se je malce senzacionalno preselil lani po izvrstnih igrah in golih v dresu Domžal. Življenje iz bajke, v njem pa Ivan in njegova tričlanska družina, ki je šla z očetom na tuje. Otroka sta hodila v šolo, oče pa na treninge in tekme. Decembra se je vse obrnilo na glavo, Auxerre je po dobrem uvodu padel v krizo, po nekaj porazih je prišel nov trener. Fiki se je znašel na stranskem tiru.
»Očitno nisem spadal v kombinacije novega trenerja. Zato nisem igral, ampak le treniral. Želeli so, da bi šel na posojo. A tega si želel. Nisem mogel kar pustiti družine, sam pa oditi na drug konec Francije,« poudari Ivan. Zdaj sta se strani le sporazumeli in dosegli dogovor. Ivan je zbral 12 tekem v dresu prve ekipe ter tri za drugo postavo. Vmes so predstavniki NK Rogaška poklicali v Francijo, da povprašajo Ivana po zdravju in ga pobarajo, ali bi pred koncem sezone še oblekel njihov dres. Ivanu je klic godil, odgovoril pa ni takoj. Mu je pa ob nastali situaciji v francoskem klubu celo pomagalo, da se je odločil za odhod in vrnitev v Slovenijo.

Poštar je lahko še vedno

»Priznam, da sem imel še nekaj ponudb iz tujine, a ne take, ki bi me sezula ali zaradi katere bi šel spet na drug konec sveta. Iz 1. SNL se ni oglasil nihče, zato nisem kaj dosti razmišljal in sprejel ponudbo Rogaške Slatine,« pove, kako se je znašel v njemu dobro znanem dresu. Rogaška in Obsotelje sta na nogah, Ivan se je vrnil v domače kraje, v novi sezoni 2. SNL, ki se začne prav danes, bo nosil dres Rogaške.


»Dobro smo se dogovorili, zdaj si najdem še službo, pa bo,« razmišlja realno Firer, ki je že brcal in hodil v službo. Preden je postal član ptujske Drave, je raznašal pošto. Znašel se je na prekretnici, pa ga je njegova sedanja žena opogumila, češ, poizkusi, še vedno si lahko poštar. Rečeno, storjeno. Firer je nogometno kariero začel v dresu rogaškega Mons Claudiusa, potem pa igral na Islandiji (Grindavíkur), bil pri Aluminiju, Dravi, Dravinji, Celju in Šmarju, velenjskem Rudarju in Domžalah ter v francoskem Auxerreu in vietnamskih ligaških Thanh Hoa in Becamex.

Nogometu je dal prednost

Z dobrimi igrami v dresu Rudarja je tako opozoril nase, da ga je tedanji selektor Srečko Katanec povabil na južnoameriško turnejo! »Po tekmi proti Luki Koper sem ravno odhajal na avtobus. Pa je zazvonilo,« se spominja. Klical ga je Boštjan Gasser, tedanji sekretar članske reprezentance. »Vemo, da se poročiš 7. junija. A selektor Srečko Katanec te želi s sabo na južnoameriško turnejo.«


Ni bila šala, čeprav je to sprva pomislil. Gasser mu je dal na voljo dve uri, da prepriča takrat še dekle, danes pa ženo Natašo. Tudi njej je bilo sprva smešno, malce manj pa, ko je Ivan pojasnil, da želi z reprezentanco igrati proti Lionelu Messiju. Zgodilo se je 7. junija 2014. Argentinci so slavili z 2:0, Firer je v igro vstopil v 88. minuti, zamenjal je Milivoja Novakovića. Po vrnitvi v domovino je na vrsto prišla tudi poroka, vzela sta se zadnjo soboto v juniju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije