HOKEJ

Zmaji v višji prestavi proti rdeči jekleni volji

Jutri ob 17.30 v Tivoliju hokejski derbi SŽ Olimpija – Sij Acroni Jesenice. Vse tri medsebojne dvoboje v tej sezoni so dobili Ljubljančani.
Fotografija: Jutri bosta v Tivoliju glavna napadalca SŽ Olimpije Aleš Mušič (levo) in Gal Koren pritiskala na branilca Jesenic Nejca Stojana. Foto: Leon Vidic
Odpri galerijo
Jutri bosta v Tivoliju glavna napadalca SŽ Olimpije Aleš Mušič (levo) in Gal Koren pritiskala na branilca Jesenic Nejca Stojana. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – Čas je za nov veliki derbi slovenskega hokeja, v katerem se bosta SŽ Olimpija in Sij Acroni Jesenice jutri ob 17.30 v Tivoliju pomerila za točke v regionalni alpski ligi in domačem prvenstvu. Ljubljančani v svoji dvorani že več kot dve leti niso premagali Jeseničanov, res pa je, da so jih v tej sezoni ugnali v vseh treh medsebojnih dvobojih (v poletni ligi na Bledu, pokalnem finalu v Kranju in alpski ligi v Podmežakli). Tudi na lestvici AHL so zmaji s tekmo več višje (4. mesto) od železarjev (6. mesto).

Zmaji bolj spočiti

V nedeljski obračun bodo šli bolj spočiti gostitelji, ki so imeli zadnjo obveznost v torek v državnem prvenstvu, kjer so premagali Slavijo Junior s 4:0. Gorenjce danes ob 19.30 čaka gostovanje v Kitzbühelu, 18 ur pozneje bodo že na tivolskem ledu. »Pripravljeni smo, da naredimo korak naprej, da še dvignemo raven naše igre. Mislim, da lahko to pokažemo že jutri. Odločile bodo malenkosti in želja, tako kot v vsakem derbiju, v katerem se plošček odbija malce drugače kot na drugih tekmah,« je slikovito opisal posebnost dvoboja trener SŽ Olimpije Jure Vnuk, ki poskuša s svojimi varovanci izboljšati tudi igro z igralcem več na ledu; ta v zadnjem obdobju najbolj šepa. So pa zmaji dobili veliko spodbudo z nedeljsko zmago proti Feldkirchu v gosteh, kjer so prekinili niz štirih zaporednih porazov. Tam je Gregor Koblar zablestel s hat-trickom. »Ti goli so že pozabljeni, upam, da bom zadeval še naprej. Tudi proti Jeseničanom gremo na zmago, zanjo bomo prispevali vse, kar zmoremo. Letos smo jih trikrat premagali, zato je zdaj nad njimi več pritiska. Dobro so pripravljeni, zato se verjetno ne bodo izgovarjali na današnje gostovanje v Avstriji,« meni Koblar.

Branilca za božič

Sij Acroni Jesenice so končno v dobri seriji po krizi s štirimi zaporednimi porazi. Železarji imajo zdaj za sabo tri zmage v nizu, nazadnje je v Podmežakli padel Bregenzerwald (5:2). Moštvo je prejšnji teden zapustil finski branilec Jesse Jyrkkiö, ki je prispeval premalo. Tako je zazijala še večja vrzel v obrambni vrsti (zaradi poškodbe manjka Gašper Korošec), trener Gaber Glavič je moral tja prekomandirati kar napadalca (ob Niku Pemu še Urban Sodja). V blagajni ni denarja za kakovostno okrepitev, zato so Gorenjci, ki so med tednom slavnostno proslavili 70 let jeklene hokejske volje, do nadaljnjega prisiljeni trpeti v takšni sestavi. »Moramo se pač prilagoditi razmeram, zdaj imamo dva napadalca v vlogi branilcev, tako bo do nadaljnjega,« je potrdil strateg železarjev Gaber Glavič, ki je z varovanci vesel zadnjih zmag. »Ozračje v slačilnici je bilo vselej dobro, tisti porazi za nas v ekipi še niso pomenili krize, za navijače pač, saj so na Jesenicah zelo zahtevni. No, zdaj je vsem lažje, v derbi bomo šli po treh, štirih urah nočne vožnje iz Kitzbühela brez običajnega razdrsavanja. Morali se bomo ekspresno regenerirati, tudi tokrat je cilj zmaga, v derbiju drugače niti ne more biti,« je odločen Glavič z zanimivo opazko o večnih tekmecih: »Olimpija je do potankosti skopirala naš način igre iz prejšnje sezone. Z igralci, ki jih imajo letos na voljo, jim to ni bilo težko narediti.« Jeseniškega šefa stroke smo spravili v smeh z namigom, da bi lahko pri šefih izprosil angažiranje katerega branilca vsaj kot darilo za božič: »Ja, to bi bilo nadvse dobro. Naj bo tako, da vsaj za božič dobimo katerega kakovostnega branilca.« Sicer pa naj bi se ekipi še letos po poškodbi kolena priključil reprezentančni napadalec David Rodman, a točen datum vrnitve še ni znan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije