KVALIFIKACIJE

Zarabec v ringu Bonifike napoveduje pretep

Slovenski rokometaši danes ob 20. uri prvič z Madžari Svetovno prvenstvo 2019 odskočna deska za OI v Tokiu
Fotografija: Miha Zarabec je motor slovenskega napada. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Miha Zarabec je motor slovenskega napada. FOTO: Reuters

KOPER – Slovenija in Madžarska bosta drevi (ob 20. uri) v Kopru začeli prvo kvalifikacijsko tekmo za nastop na svetovnem prvenstvu. Januarja prihodnje leto bo na Danskem in v Nemčiji prostor zgolj za eno od obeh reprezentanc.

Vsaj kar zadeva igro v napadu, bo v Bonifiki največ odvisno od Mihe Zarabca, ki je bil naš najboljši igralec že na zadnjem EP na Hrvaškem. Trebanjec že v prvi minuti tekme natanko ve, kam pes taco moli, tj. ali so Slovenci pravi ali ne. Kadar so pravi, lahko premagajo vsako reprezentanco, vsekakor tudi Madžarsko. Zarabec je, denimo, na EP takoj začutil, da so fantje nabrušeni, ko se je začela tekma s Španijo. Slovenci so nato v Varaždinu vzeli mero poznejšim evropskim prvakom. Če bodo ponovili takšen pristop in se vzhodnih sosedov lotili z enako vnemo, si bodo že na Obali priigrali morda odločilno prednost in v Veszprem, kjer bo v sredo povratna tekma, odpotovali samozavestni.


»Na tako resnih tekmah, kakršna bo z Madžari, me ni prav nič strah, da bi bili nerazpoloženi ali se ne bi borili. Vem, da bomo nabrušeni. To bo zelo težka tekma, mi pa imamo v sebi dovolj karakterja,« je prepričan Zarabec, član Kiela. Zebram v tej sezoni ni šlo po načrtih, zasedle so šele peto mesto v bundesligi, ampak Zaro je lahko zadovoljen, z dobrimi igrami si je prislužil podaljšanje pogodbe še za eno sezono. V reprezentanci ima še bolj proste roke kot na severu Nemčije, ves čas ima licenco za strel. Poleg tega bi lahko igral tudi z zavezanimi očmi, kadar so ob njem nekdanji soigralci iz Celja – Blaž Janc, Borut Mačkovšek, Blaž Blagotinšek, Žiga Mlakar … »To je gotovo voda na naš mlin. Na pripravah smo potrebovali samo trening ali dva, da smo se začutili in ujeli. Z Madžari se ne ukvarjam kaj dosti, prvo sedmerko imajo sicer vrhunsko, obrambni blok visok, telesno so mogoče malce močnejši, a imamo mi veliko prednost v tem, da smo hitrejši.«

Stavnice pravijo, da so favoriti Slovenci, ki to vlogo sprejemajo, vendarle so tretja reprezentanca sveta. Reprezentance, ki se bodo na SP uvrstile v četrtfinale, bodo imele pravico nastopiti v olimpijskih kvalifikacijah. Za tiste, ki jim bo spodletelo, bo zadnje sito EP 2020, a bo zelo ozko. Vložek je torej ogromen, česar se Zarabec dobro zaveda, toda o črnem scenariju noče niti slišati.
»Vem, da se lahko hitro vse podre, a se s tem ne obremenjujem, želim si le, da bi odigrali, kot znamo, potem bo vse v redu.
okio je še predaleč, ko preskočimo Madžare, pa bomo lahko že bolj premlevali scenarije. Fantje smo se pogovarjali in se strinjali, da v Kopru ne bo še nič odločeno. Ključna tekma bo v Veszpremu. Meni osebno se zdi, da je reprezentanca Madžarske ena takšnih, ki se jim lahko hitro podre sistem, če ji ne gre po načrtih. Če jih bomo od prve minute tepli in vlekli polkontro, potem jim ni rešitve,« oster ritem napoveduje najnižji med reprezentanti. V Bonifiki se res obeta pravi pekel in Zarabec dobro prenaša vročino: »Dvorana je bila v teh dneh prijetno ohlajena, a sem prepričan, da bo temperatura med tekmo za 20 stopinj višja. To bo spektakel, tribune nabito polne, samo še mi moramo opraviti svoje,« je še povedal Zarabec, ki bo tako kot soigralci še posebej motiviran, saj bo želel zmagati tudi za selektorja Veselina Vujovića, ki mu je včeraj umrla mati.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije