ODBOJKA

Za doživljeno krivico naj na SP plačajo tekmeci

Ljubljanski turnir pomemben izpit odbojkarjev pred svetovnim prvenstvom. Selektor Kovač in kapetan Urnaut se strinjata, da je manjkala liga narodov.
Fotografija: Odbojkarski selektor Slobodan Kovač ima tako kot rokometni Veselin Vujović nedvoumne motivacijske prijeme. FOTO: Aleš Oblak/OZS
Odpri galerijo
Odbojkarski selektor Slobodan Kovač ima tako kot rokometni Veselin Vujović nedvoumne motivacijske prijeme. FOTO: Aleš Oblak/OZS

LJUBLJANA – V slovenski prestolnici bodo iransko-ameriški jedrski odbojkarski pogovori. Šalo na stran, od danes do sobote bo, po besedah selektorja slovenske reprezentance Slobodana Kovača, najkakovostnejši odbojkarski turnir ta čas na svetu pred začetkom svetovnega prvenstva. Tega Slovenija naslednjo sredo v Firencah začenja z Dominikansko republiko, pred tem se bo v Stožicah na pripravljalnih tekmah za mundial danes ob 18. uri pomerila s Kanado, jutri ob 20.00 z Iranom, v soboto ob 18. uri še z ZDA. »Potrebujemo tekme, naši nasprotniki jih imajo, igrali so denimo ligo narodov z močnimi tekmeci, mi je nismo,« meni Slobodan Kovač. Temu je pritrdil tudi kapetan izbrane vrste Tine Urnaut: »Nismo mogli igrati lige narodov, druge ekipe so v prednosti, so bolj v tekmovalnem ritmu. Naš cilj v Stožicah je, da se s tremi tekmami v treh dneh približamo tekmovalnemu ritmu, ki nas čaka na SP.« Neigranje Kovačevih v elitnem tekmovanju pa je tako ali tako administrativna podlost mednarodne zveze.

Zgodila se nam je krivica, na svetovnem prvenstvu moramo pokazati, da nekaj veljamo. Moramo biti samorazigrani, denimo za pripravljalno tekmo z Avstralijo, ki smo jo odigrali v torek in izgubili, moram reči, da to ni naša raven, smo boljša ekipa. A Avstralija je napredovala, v ligi narodov je odigrala petnajst močnih tekem, to se vidi. Za nas je neigranje velika izguba, ki jo moramo zdaj nadomestiti v teh prijateljskih tekmah. Če Slovenija ne bi bila dobra ekipa, niti ZDA niti Kanada in niti Iran ne bi prišli na ta turnir,« je omenil Kovač, čigar fanti se bodo na mundialu v uvodnem skupinskem delu merili še z Japonsko, Belgijo, Argentino in Italijo.

Psiha lačnega vojaka

Za SP bo po lažji poškodbi nared tudi podajalec Dejan Vinčić. »Pri igralcih je, ko se pojavljajo bolečine, prisoten nekakšen strah, ker se bojijo za svoje klubske pogodbe. Klubi se jih lahko odrečejo z izgovorom, da se je igralec poškodoval za časa reprezentančne akcije. Dejan je omenjeno dejstvo sprejel na pozitiven način. Glede tega, da vsi igralci že imajo zagotovljene klube za naslednjo sezono, pa moram reči, da se lačen vojak vedno vojskuje bolje kot sit. Želel bi si, da bi igralci na svetovno prvenstvo odšli z mišljenjem, da jutri ne obstaja,« Kovač kuje tudi pravo psihološko bojevitost za debitantsko SP za slovensko odbojko. »Za uvodno tekmo ljubljanskega turnirja proti Kanadi sem se odločil, da bom igral v spremenjeni postavi, Belgijcem in Japoncem ne želim morebiti razkriti, da ima kateri od mojih igralcev težave s sprejemom tako imenovanega float servisa. Najpomembnejši je rezultat, če menimo, da je nekdo boljši od nas, sploh niti ni treba, da gremo na svetovno prvenstvo. Smo najboljši, na igrišču pa je treba pokazati, ali je to resnica ali ne. Veliko smo delali, imamo kakovost, zdaj je le na nas, da pokažemo, koliko smo sposobni,« pravi slovenski selektor Slobodan Kovač.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije