BENCINSKI ŠPORTI

Vettel po sušnih 392 dneh spet na vrhu

Nemški zvezdnik prvi v cilju velike nagrade Singapurja Leclerc: Vedno je težko, ko na takšen način izgubiš zmago.
Fotografija: Sebastian Vettel je po debelem letu dni spet užival v zmagoviti šampanjski prhi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sebastian Vettel je po debelem letu dni spet užival v zmagoviti šampanjski prhi. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Ferrarijev zvezdnik Sebastian Vettel je po sušnih 392 dneh spet okusil slast zmage v formuli 1. Nemški as je dobil taktično bitko na včerajšnji veliki nagradi Singapurja, na kateri je po kvalifikacijah in do prvih menjav gum bolje kazalo njegovemu ekipnemu kolegu Charlesu Leclercu. Ključ do uspeha je bil zgodnejši postanek v boksih; Vettel se je po nove pnevmatike odpravil v 19. krogu, torej krog pred dotlej vodilnim Monačanom, ki se je na progo vrnil za svojim moštvenim sotekmovalcem. Za njim je ostal vse do cilja, v katerem je njegov zaostanek za 32-letnim Nemcem znašal 2,641 sekunde. Ferrarijevima dirkačema je družbo na zmagovalnem odru delal Max Verstappen (Red Bull, + 3,821), favorizirana Mercedesova zvezdnika Lewis Hamilton (+ 4,608) in Valtteri Bottas (+ 6,119) pa sta se morala sprijazniti s četrtim oziroma petim mestom.
Vettel kajpak ni skrival navdušenja, potem ko je prvič letos slavil zmago. »Zelo sem vesel. Start v sezono je bil zelo težak, zato sem toliko bolj hvaležen navijačem za vso podporo, za vse lepe besede, ki so mi jih namenili, jaz pa sem to pozitivno energijo tokrat vložil v progo, kar se mi je bogato poplačalo,« je vidno odleglo nemškemu šampionu, potem ko je vendarle prekinil črni niz, kar zadeva prva mesta. Leclercov nasmešek je bil – razumljivo – bolj kisel. »Vedno je težko, ko na takšen način izgubiš zmago, toda včasih se pač tako odvije. Vesel sem za ekipo, dosegli smo dvojno zmago, sploh prvo v tej sezoni,« ni bil videti najbolj zadovoljen 21-letni Monačan. Priložnost za revanšo se mu ponuja že v nedeljo, ko bo na sporedu velika nagrada Rusije.

Marquez kot z drugega planeta

Najboljši cestnohitrostni motoristi so se za točke svetovnega prvenstva potegovali v Aragonu, kjer je Marc Marquez (Honda) znova drvel, kot bi bil z drugega planeta. Z izjemno predstavo je slavil novo zanesljivo zmago, ki mu je tokrat nihče ni mogel ogroziti. Španski zvezdnik je imel namreč v cilju preizkušnje v razredu motoGP skoraj pet sekund naskoka pred drugouvrščenim Italijanom Andreo Doviziosom (Ducati), ki je sicer startal šele z 10. položaja, tretje mesto pa je osvojil Avstralec Jack Miller (Ducati, + 5,430), ki je v boju za najnižjo stopničko za 0,381 sekunde ugnal Španca Mavericka Viñalesa (Yamaha).
Marquez se je z osmo letošnjo zmago in skupno 52. v kraljevski kategoriji še utrdil na vrhu skupne razvrstitve, v kateri ima pred zadnjimi petimi dirkami v sezoni že 98 točk zaloge pred Doviziosom. To pomeni, da bi si lahko že na naslednji postaji 6. oktobra na Tajskem predčasno zagotovil četrti zaporedni in skupno šesti naslov svetovnega prvaka v motoGP. »To je bil popoln konec tedna zame. Vozil sem pametno in se držal strategije, ki smo si jo zastavili za tokratno dirko: na začetku sem pritiskal in si privozil dovolj veliko prednost pred zasledovalci, da sem jih v nadaljevanju le še nadziral. Na takšen način je seveda najlepše končati domačo preizkušnjo,« se je veselil 26-letni šampion iz Cervere v Kataloniji in svoj pogled že usmeril proti naslednji preizkušnji v Buriramu. »Tudi na Tajskem se bom poskušal – kakor na vsaki dirki – boriti za zmago. To je glavni cilj, videli pa bomo, kako se bo razpletlo,« je še dejal Marquez. V razredu moto2 je prvi ciljno črto prečkal Južnoafričan Brad Binder (KTM), v moto3 pa je bil najhitrejši Španec Aron Canet

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije