MOTO GP

V trenutkih slavja razkril svojo največjo šibko točko

Marc Marquez stari novi svetovni prvak v razredu motoGP. Zaradi poškodovane rame ga decembra čaka operacija.
Fotografija: Marc Marquez je kar skakal od navdušenja, potem ko si je že pred zadnjimi tremi letošnjimi dirkami zagotovil novo lovoriko v razredu motoGP. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Marc Marquez je kar skakal od navdušenja, potem ko si je že pred zadnjimi tremi letošnjimi dirkami zagotovil novo lovoriko v razredu motoGP. FOTO: AFP

LJUBLJANA – Španski motociklistični zvezdnik Marc Marquez (Honda) je izkoristil že prvo zaključno žogico za svoj peti naslov svetovnega prvaka v razredu motoGP, potem ko je v svojo korist odločil tudi včerajšnjo veliko nagrado Japonske. S tretjo zaporedno, osmo letošnjo in skupno 43. zmago v kraljevski kategoriji je 25-letni as iz Cervere v Kataloniji svoj naskok v skupni razvrstitvi pred drugouvrščenim Italijanom Andreo Doviziosom (Ducati), ki se je moral po zdrsu v predzadnjem krogu tokrat sprijazniti z 18. mestom (+ 42,698), povečal že na 102 točki, kar pomeni, da ga na zadnjih treh preizkušnjah – na Phillip Islandu (28. t. m.), v Sepangu (4. novembra) in Valencii (18. novembra) – ne more več zriniti z vrha.
 

Žal mu je bilo za Doviziosa


»Ko sem videl, da je Dovizioso padel, sem bil prvi hip vesel, saj je to pomenilo, da sem spet prvak, toda nato mi je bilo žal za Andreo, kajti zaslužil bi si stati na zmagovalnem odru,« se je Marquez v trenutkih velikega slavja spomnil nesrečnega Italijana, ki je s padcem zapravil še zadnje možnosti, da bi letos osvojil lovoriko. Doviziosovo darilo sta včeraj v Motegiju odprtih rok sprejela Britanec Cal Crutchlow (Honda, + 1,573) in Španec Alex Rins (Suzuki, + 1,720), ki sta v cilj pridrvela kot drugi in tretji, na nehvaležnem četrtem mestu pa je vnovič pristal italijanski veteran Valentino Rossi (Yamaha, + 6,413).


Kot je Marc razkril po novem podvigu, skrivnost njegovega letošnjega uspeha tiči v večji stanovitnosti. »Edino večjo napako sem si privoščil v Mugellu (16.), kjer sem se moral boriti bolj kot običajno, na vseh preostalih postajah pa sem dirkal na zelo visoki ravni, kar kažejo tudi rezultati,« je pojasnil Marquez, ki bi lahko zaradi velike prednosti tudi taktiziral in vozil na točke, vendar pa to ni v njegovi naravi. Zato bo tudi na preizkušnjah za veliko nagrado Avstralije, Malezije in Valencie spet dirkal na zmago, kajti v tem najbolj uživa. To je – kakor sam pravi – tudi edini pravilni način vožnje. Kljub temu se bo do konca sezone našel čas tudi za proslavljanje že sedmega naslova svetovnega prvaka, če upoštevamo še njegovi lovoriki v kategorijah do 125 ccm (leta 2010) in moto2 (2012).
 

Proslavljal bo do 1. januarja


»Seveda bomo nazdravili že tu na Japonskem, zatem pa bomo slavili tudi v Avstraliji, Maleziji, Valencii in domači Cerveri. Do 1. januarja bomo poskušali uživati v tem uspehu, po novem letu pa se bomo osredotočili na novo sezono in trdo garali, da bomo v prihodnje še boljši,« je tekmecem že zagrozil stari novi šampion, dobro vedoč, da bo moral biti pri proslavljanju še posebno previden.


Ko je namreč med včerajšnjim častnim krogom ustavil, ga je Britanec Scott Redding (Aprilia) med čestitanjem tako nesrečno objel, da mu je vnovič izpahnil že od prej poškodovano levo ramo. »Moral sem se uleči na asfalt, brat ​Alex in Jose iz ekipe sta mi jo nato spet vrnila v prvotni položaj. To se mi ni zgodilo prvič, ramo sem si namreč večkrat izpahnil že doma med treningom. To je bila moja največja šibka točka v letošnji sezoni,« je zaupal Marquez, ki bo decembra zaradi rame opravil prisilni postanek v bolnišnici, v kateri mu jo bodo operirali. Da bo prihodnje leto vse v najlepšem redu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije