TENIS

Uščipnite jo. Je to resnično življenje?

Bianca Andreescu zasluženo do zmage na OP ZDA. Prva kanadska lovorika za veliki slam med posamezniki.
Fotografija: Bianca Andreescu je letos prvič nastopila v glavnem žrebu OP ZDA in takoj osvojila lovoriko, Serena Williams pa je izgubila že četrti zaporedni finale na velikih slamih. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Bianca Andreescu je letos prvič nastopila v glavnem žrebu OP ZDA in takoj osvojila lovoriko, Serena Williams pa je izgubila že četrti zaporedni finale na velikih slamih. FOTO: Reuters

NEW YORK – Ko je bila Bianca Andreescu stara 16 let, si je napisala ček za zmago na teniškem OP ZDA, bil je v znesku, ki ga je tedaj dobila zmagovalka. Še vedno ga hrani kot spominek, a poslej ima v rokah tudi pravega, za 3,850.000 ameriških dolarjev, kolikor ji je prinesla njena izjemna sobotna zmaga v finalu nad Sereno Williams, od katere je bila Kanadčanka boljša s 6:3, 7:5. Nova zvezda je rojena, so si enotni teniški strokovnjaki, potem ko je Andreescujeva letos res navdušila. Kljub izpuščeni peščeni in travnati sezoni je danes peta igralka sveta.

»Ženski tenis ima nova superzvezdnico. Ta trenutek me spominja na tistega, ko je Roger Federer v Wimbledonu premagal Peta Samprasa. Zdi se, da prihaja do menjave rodov. Bili smo priča nečemu prav posebnemu,« je zapisal nekdanji kanadsko-britanski igralec Greg Rusedski in se pridružil številnim, ki so polaskali Andreescujevi. Seveda povsem upravičeno, komaj 19-letna Kanadčanka je navduševala celoten turnir, še posebej pa z neizmerno zbranostjo in izjemnim pristopom v finalu, kjer ji je nasproti stala najboljša igralka v zgodovini, Serena Williams. A Američanka je bila tista, ki je popustila pod pritiskom (lov na 24. naslov za veliki slam), medtem ko je Andreescujeva odigrala, kot da je zanjo igranje velikih finalov nekaj povsem vsakdanjega.

Težki trenutki krepijo

A seveda ni. To je bil njen četrti nastop na velikih slamih, iztržek pred OP ZDA pa sledeč: 1. krog Wimbledona 2017, 2. krog OP Avstralije 2019 in 2. krog OP Francije 2019. Kljub temu je pred turnirjem v New Yorku sodila v širši krog favoritinj, potem ko je nase opozorila z zmago v Indian Wellsu, nato pa tik pred OP ZDA še v Torontu, kjer se ji je v finalu Serena Williams sicer vdala. Vmes je bilo zanjo neprijetno obdobje s poškodbami, ko je poskusila igrati le v Miamiju in na OP Francije, a je oba turnirja končala z vdajo zaradi poškodbe rame. Glede na to, da je šele na začetku kariere, je imela že precej zdravstvenih težav in bržčas bo od teh odvisno, kakšna bo njena nadaljnja pot.

»V svoji mladi karieri sem izkusila že marsikaj, zaradi poškodb mi ni bilo lahko. V nekem trenutku nisem več zelo verjela vase. Seveda je tudi to del življenja, ni vedno vse rožnato. A soočila sem se s tem, verjela sem, da bodo spet prišli boljši časi. Treba se je boriti za svoje sanje in menim, da bi moral vsakdo skozi težke trenutke, saj te to močno okrepi,« je razmišljala newyorška junakinja, prva igralka v odprti eri, ki je OP ZDA osvojila v svojem prvem nastopu.

V prejšnjih dveh letih je namreč izpadla v 1. krogu kvalifikacij, lani je do konca sezone nastopala le še na turnirjih ITF, oktobra 2018 je bila 243. igralka sveta. A vse se je začelo spreminjati že na uvodnem letošnjem turnirju v Aucklandu, kjer je začela v kvalifikacijah in prišla vse do finala, v njem je izgubila z Julio Görges, prej pa ugnala tako Venus Williams kot tedaj še aktualno zmagovalko OP Avstralije Caroline Wozniacki. Na Novi Zelandiji je 'kliknilo', tam je spoznala, da lahko premaguje najboljše igralke sveta, in to v nadaljevanju sezone tudi potrdila. Odtlej je izgubila le še dva dvoboja, ki ju je dokončala, zadnjega februarja v Acapulcu.

Samozavest poletela v nebo

»Izgubila nisem od marca in moja samozavest je zdaj poletela v nebo. Seveda bodo prišli tudi porazi, a zdaj upam, da bom čim dlje jezdila na tem zmagovitem valu,« si je zaželela, potem ko je državi, ki se je letos veselila prvega naslova v košarkarski ligi NBA, priigrala prvi naslov za veliki slam v posamični konkurenci. »To je res noro, pred letom dni sem se borila s poškodbo hrbta, zdaj pa takšna sezona. Naj me nekdo uščipne. Je to resnično življenje?« se je spraševala že po četrtfinalni zmagi, je pa res, da je o velikem trenutku sanjala že nekaj časa. In ne le sanjala, tudi verjela je v to in si predstavljala, saj sta meditacija in vizualizacija že od njenega 12. leta del vsakdana.

»Kmalu zatem, ko sem leta 2015 osvojila Orange Bowl, sem začela verjeti, da mi lahko uspe tudi na največjih članskih turnirjih. Odtlej sem to vizualizirala tako rekoč vsak dan. Očitno to deluje, delo na psihični pripravljenosti je v bistvu najpomembnejše. Na tej ravni zna vsakdo igrati tenis, kar ločuje zmagovalca od drugih, je miselnost,« je razkrila Andreescujeva, ki od sebe vedno pričakuje le največ, pritisk ji celo pomaga, ko je stisnjena v kot, pokaže največ. Kot denimo ob koncu drugega niza finala, ko je Serena izničila zaostanek z 1:5 in je že zadišalo po velikem zasuku, več kot 24.000 gledalcev je bilo proti Bianci, a je ta pri 19 letih zmogla vse to odmisliti.

Andreescujeva je v zadnjih petih letih deseta igralka, ki se je razveselila premierne lovorike za veliki slam, občutek pa je, da bi se lahko Kanadčanka romunskih korenin bolje kosala s tem položajem, kot so se nekatere pred njo. Njena želja je jasna, povezana pa je s sobotno tekmico Williamsovo: »Vedno sem si želela biti uspešna kot ona. Kdo ve, morda bi jo lahko nekoč tudi presegla.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije