NOGOMET

Trening za štajerski derbi

Drevi v Celju in Bakuju še zadnjič za konferenčno in evropsko ligo.
Fotografija: Celjani so v Stožicah potrdili najboljšo formo v 1. SNL, v Evropi pa bodo za presenečnje proti Maccabiju potrebovali čudež.
FOTO: Sandi Fišer, Mediaspeed
Odpri galerijo
Celjani so v Stožicah potrdili najboljšo formo v 1. SNL, v Evropi pa bodo za presenečnje proti Maccabiju potrebovali čudež. FOTO: Sandi Fišer, Mediaspeed

Upanje še ni umrlo. To je enotno športno geslo v taboru nogometašev Celja in Olimpije, ki zaključujejo evropsko kvalifikacijsko poletje. Kako ga bodo zaključili, bo znano drevi. Celjani v bitki za preboj v konferenčno ligo v svoji Areni Z'dežele gostijo (20.00) telavivski Maccabi, ki je na prvi tekmi zmagal s 4:1, Ljubljančani v boju za evropsko ligo gostujejo (18.00) pri Karabahu v Bakuju z zaostankom z 0:2.

Izhodišči sta vse prej kot idealni in ne vlivata veliko optimizma. Medtem ko je Albert Riera – po porazu proti Vitorii je bil veliko bolj drzen in optimističen – že po derbiju v Ljubljani bolj ali manj dal vedeti, da je bila predstava kljub zmagi na tretjeligaški ravni in namignil, da bo proti Maccabiju treba igrati tekmo vseh tekem, se njegov ljubljanski kolega Joao Henriques trudi dajati vtis, da še ni vsega konec. In tudi res še ni treba vreči puške v koruzo. Olimpija že ima v nogah evropsko jesen z uvrstitvijo v konferenčno ligo. In tudi vtis šteje.

»Prišli smo po zmago ob zavedanju, da ob 'polčasu' zaostajamo z 0:2. Toda še vedno smo zelo motivirani, naš cilj pa je jasen. Ne smemo prejeti gola in čim prej zabiti prvega. Potem se nam bodo odprle možnosti in bomo do konca v igri,« je razkril scenarij Portugalec, ki se, kot Riera, nemara celo bolj ukvarja z nedeljsko prvenstveno tekmo. Olimpija gostuje v Murski Soboti.

Albert Riera ve, da rabi bojevnike za Maribor

Celjani so bili v Tel Avivu ob šovu veterana Erana Zahavija v drugih 45 minutah vidno v podrejeni vlogi in težko si je predstavljati, da bi Riera našel deset razigranih in predvsem svežih fantov. Prav svežina je tisto, kar še dodatno preveša jeziček na tehtnici na stran izraelskega tekmeca, ki je v skoraj idealni formi. Tudi državno prvenstvo je moštvo pod taktirko nekdanjega Rierovega kolega pri Liverpoolu Robbieja Keana začelo s prepričljivo zmago s 4:1.

Celjani bodo z Luko Bobičancem v začetni enajsterici močnejši v zvezni vrsti, ki je v Tel Avivu izgubila bitko, a v glavi tudi pri nedeljskem ligaškem derbiju. V goste prihajajo vijolični, ki resda ne blestijo, a so spočiti in že kar pošteno jezni, ker jih večina daje v »nič« – pripisuje se jim šele vloga tretjih favoritov v boju za domači naslov. Maccabi pa je za Celjane hočeš nočeš zgolj spektakularen sparing tekmec za pravi štajerski derbi.

Olimpija v Bakuju ne bo imela dveh prvokategornikov iz prejšnjih tekem – Svita Sešlarja, ki se je že poslovil od zeleno-belih in v klubsko blagajno prispeval dobra dva milijona evrov odškodnine, in kaznovanega Davida Sualeheja.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije