DIRKA

Zgodovinski presežek: Pogačar še tretjič zapovrstjo najboljši, Roglič tretji

Zmagal je na dirki po Lombardiji.
Fotografija: Tadej Pogačar. Foto: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Tadej Pogačar. Foto: Jure Eržen/delo

Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 117. kolesarske dirke po Lombardiji. Za 25-letnika s Klanca pri Komendi je to že tretja zaporedna zmaga na zadnjem spomeniku sezone, skupno pa peta na največjih petih enodnevnih preizkušnjah. Drugo mesto je pripadlo Italijanu Andrei Bagioliju, tretje pa še enemu Slovencu Primožu Rogliču.

Tokrat se je Pogačar za razliko od večine drugih zmag na razgibanih terenih tekmecev otresel na spustu z zadnjega zahtevnega prelaza Ganda (9,2 km/7,3 %) in si privozil dobrih 30 sekund naskoka pred zadnjimi 15 km. Prednost je nato kljub krču v desni stegenski mišici ter prizadevanju tekmecev v ozadju še povišal in tretjič zapovrstjo dobil spomenik po Lombardiji.

V ozadju se je sedmerica spopadla za preostali dve mesti na odru za zmagovalce. Z zaostankom 51 sekund je drugo mesto zasedel domačin Bagioli (Soudal-Quick Step), tretje pa še drugi slovenski as Roglič (Jumbo-Visma), ki je odpeljal zadnjo dirko za svoje zdajšnje moštvo pred selitvijo k Bora-Hansgrohe prihodnje leto.

Pogačar ima ob svojem imenu zdaj pet spomeniških zmag. Poleg treh uspehov po Lombardiji je letos slavil še na prestižni dirki po Flandriji, pred dvema letoma pa je bil najboljši še na dirki Liege-Bastogne-Liege.

V poklicni karieri je števec zmag pomaknil na 63, od tega je zgolj letos dobil 17 dirk, kar je njegov najboljši izkupiček, odkar je leta 2019 postal član ekipe UAE Team Emirates.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije