Norvežani pokazali premoč, Slovenci ostali brez brona

Slovenski rokometaši četrti na evropskem prvenstvu.
Fotografija: Španci so na petkovi tekmi pokazali premoč nad našimi fanti. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Španci so na petkovi tekmi pokazali premoč nad našimi fanti. FOTO: Reuters

Slovenska moška rokometna reprezentanca je osvojila končno četrto mesto na letošnjem evropskem prvenstvu na Švedskem, Norveškem in v Avstriji. Po petkovem polfinalnem porazu proti Španiji z 32 : 34 (15 : 20) je na današnji tekmi za tretje mesto v Stockholmu klonila še proti Norveški z 20 : 28 (9 : 12).

Izbranci slovenskega selektorja Ljubomirja Vranješa so z uvrstitvijo v polfinale presegli svoje cilje na 14. zaključnem turnirju stare celine. Pred odhodom je bil njihov primarni cilj preboj na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, kar so tudi dosegli.

Svoj četrti olimpijski nastop po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016 si bodo poskušali izboriti med 17. in 19. aprilom v Berlinu, kjer se bodo pomerili z Nemčijo, s Švedsko in še eno afriško izbrano vrsto. V japonsko prestolnico se bosta prebili dve najboljši reprezentanci z berlinskega turnirja.

Drugi najboljši dosežek Slovenije

Slovenija je na razširjenem evropskem prvenstvu – prvič v zgodovini je na njem nastopilo 24 izbranih vrst – v treh državah dosegla svoj drugi najboljši dosežek na prvenstvih stare celine po domačem turnirju iz leta 2004, ko je osvojila srebrno kolajno. Na Hrvaškem 2000 je bila peta, v Srbiji 2012 šesta, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osma, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseta, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsta, na Švedskem 2002 dvanajsta, najslabši dosežek pa je iztržila na Poljskem 2016, ko je zasedla 14. mesto.

Slovenija je na letošnjem evropskem prvenstvu v skupinskem delu v Göteborgu premagala Poljsko, Švedsko in Švico, v drugem delu tekmovanja v Malmöju Islandijo in Portugalsko, izgubila pa proti Madžarski in Norveški.

V skupini II je osvojila drugo mesto in se prebila v polfinale v Stockholmu, kjer je v petek morala priznati premoč Španiji, v današnji tekmi za bronasto medaljo pa še Norveški.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije