NHL

Spisali pravljico za filmsko uspešnico

Hokejisti moštva St. Louis Blues novi prvaki v NHL. Še na začetku januarja trdno na dnu, zdaj na vrhu.
Fotografija: Alex Pietrangelo je ponosno dvignil v zrak 20 kilogramov težak Stanleyjev pokal. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Alex Pietrangelo je ponosno dvignil v zrak 20 kilogramov težak Stanleyjev pokal. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Vse je enkrat prvič. To velja tudi za hokejiste St. Louis Blues, ki so v odločilni sedmi tekmi velikega finala NHL s 4:1 (2:0, 0:0, 2:1) v gosteh odpravili Boston Bruins in si tako prvikrat v zgodovini najhitrejše moštvene igre na svetu priigrali Stanleyjev pokal. Za glasbenike so v polno zadeli Kanadčani Ryan O'Reilly (17.), Alex Pietrangelo (20.) in Brayden Schenn (52.) ter Američan Zach Sanford (56.), častni gol za kosmatince pa je dobri dve minuti pred koncem zabil Zachov rojak Matt Grzelcyk. Z zadetkom je zgolj omilil poraz domačih igralcev, ki so zatem – tako kot razočarani gledalci na tribunah – le še nemočno, nekateri tudi s solznimi očmi, opazovali veliko slavje hokejistov St. Louisa.

Bluesova pot na vrh hokejskih lestvic je težko verjetna, pravzaprav čudežna, če vemo, da so bili izbranci trenerja Craiga Beruba še na začetku januarja – podobno kot Los Angeles Kings s slovenskim kapetanom Anžetom Kopitarjem na čelu – prikovani na dno NHL. Medtem ko so kralji tam tudi ostali, se igralci St. Louisa niso vdali v usodo. Čeprav so bili že v skorajda izgubljenem položaju, kar zadeva preboj v končnico najmočnejše hokejske lige na svetu, so še naprej trdno verjeli vase in na koncu spisali pravljico, ki jo bodo onstran Atlantika, kjer so še posebno navdušeni nad takšnimi zgodbami, zagotovo prej ali slej upodobili na filmskem platnu. Konec koncev novopečeni junaki iz mesta ob vzhodni meji zvezne države Misuri še sami niso mogli verjeti, kaj jim je uspelo.

Vse so stavili na eno karto

»Sploh ne vem, kaj naj rečem. Če samo pomislim na to, kje smo bili še na začetku tega (koledarskega) leta, ko nam je kazalo zelo slabo, in kje smo zdaj, nam je uspelo zares nekaj neverjetnega,« je kar žarel od silne sreče kapetan Alex Pietrangelo, ki je kot prvi dvignil visoko v zrak skoraj meter visok in 20 kilogramov težak Stanleyjev pokal. Navdušenja nista skrivala niti njegova soigralca Pat Maroon (»Od tretjega januarja smo vse stavili na eno karto in zdaj zasluženo slavimo končno zmago.«) in Jordan Binnington. »To je bila neverjetna sezona, neverjetna zgodba,« je bil nasmejan 25-letni kanadski vratar, v tej sezoni novinec v NHL, ki je včeraj ubranil kar 32 od 33 strelov. »Ko smo ujeli pravi ritem in začeli dihati kot eno, nas je bilo težko premagati,« je bil na svoje varovance upravičeno ponosen trener Berube, ki je posebej pohvalil Ryana O'Reillyja, najkoristnejšega igralca letošnje končnice in prvega po slovitem rojaku Waynu Gretzkyju, ki je na štirih zaporednih tekmah v boju za Stanleyjev pokal dosegel vsaj en gol. Medtem ko so novi prvaki, ki so si v četrtem poskusu po letih 1968, 1969 in 1970, ko so se prav tako prebili do velikega finala, prvič priigrali šampionske prstane, še dolgo proslavljali na ledu, so se poraženi kosmatinci hitro umaknili v slačilnico. »Za nami je dolga sezona. Na koncu je nekdo moral zmagati in nekdo izgubiti, na žalost mi tokrat nismo bili na srečni strani. Ni se razpletlo, kot smo si predstavljali. Zdaj imam prazen občutek,« je bil vidno potrt Bostonov trener Bruce Cassidy

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije