FUTSAL

Slovenija navija za čarodeja Ricardinha

Španski igralci futsala so do zdaj izgubili le en finale evropskega prvenstva. Portugalci so v boju za zlato drugič, leta 2010 so jih ugnali prav Španci.
Fotografija: Večina privržencev futsala bi privoščila evropski naslov Ricardinhu, z žogo, in njegovi Portugalski. Foto: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Večina privržencev futsala bi privoščila evropski naslov Ricardinhu, z žogo, in njegovi Portugalski. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Dvanajst dni je minilo, kot bi trenil. Danes se s finalom in tekmo za tretje mesto v Ljubljani končuje 11. evropsko prvenstvo v futsalu. Španija in Portugalska bosta obračunali za zlato, Kazahstan in Rusija pa za bron. »Tak finale bi marsikdo napovedal pred začetkom tekmovanja,« meni Dušan Razboršek, prvi slovenski selektor futsal reprezentance, danes pa strokovni komentator na Sportklubu, kjer si manejo roke – gledanost prvenstva leti v nebo, šefi Sportkluba pa so z nakupom pravic zadeli žebljico na glavico. Četrtfinalno tekmo med Slovenijo in Rusijo je spremljalo 200.000 televizijskih gledalcev, zanimanje vlada tudi za preostale tekme. Portugalci so na poti do finala s 4:1 porazili Romune in Ukrajino (3:5), v četrtfinalu so bili z 8:1 boljši od Azerbajdžana, za konec so odpravili še Ruse. Španci so se malce bolj namučili, da so še devetič (!) v finalu. Prvenstvo so začeli z remijem proti novinki Franciji (4:4), potem so za napredovanje z 1:0 premagali Azerbajdžan. V četrtfinalu so bili z 1:0 boljši od Ukrajine, v polfinalu so po kazenskih strelih (8:6) izločili Kazahstan. »Navijal sem za Kazahstan, ki igra zelo všečno, prednjači pa Douglas, ki ga je užitek gledati. Španci so vrhunska ekipa, a jih imam dovolj, ker se vedejo prepotentno,« je komentiral Dušan Razboršek, ki se veseli današnjega vrhunca prvenstva stare celine.

Se bo zgodil čudež?

»Zaradi homogenosti ekipe in Ricardinha, ki mu ob slovesu od reprezentance privoščim naslov evropskega prvaka, bom navijal za Portugalsko. Naj čarovnik Ricardinho naredi piko na i v svoji karieri,« napoveduje Razboršek, ki meni, da imajo Portugalci še dovolj goriva v svojih motorjih. »Ekipa, ki ima Ricardinha, ima vedno možnosti. Saj ste gledali polfinale: pojavil se je Andreo Coelho. Portugalska ima dobro ekipo in veliko rotacijo. Ricardinho pa tako ali tako vozi Špance že v njihovi ligi, zakaj jih ne bi še danes v Ljubljani,« meni Razboršek, ki napoveduje všečno tekmo. »Oboji bodo tekmeca prijeli precej visoko, tempo bo visok, oster, protinapadov ne bo manjkalo. Španci so imeli v polfinalu nekaj težav z vratarjem, Paco Sedano je sicer izjemen golman. Ne more pa dvakrat zapored braniti tako slabo! Morda pa španski selektor seže po spremembi: na klopi je izvrstni Jesus Herrero,« ugiba Razboršek. Če se ne bo zgodil velik čudež, bo Ricardinho izbran za najboljšega igralca turnirja. »Ta laskavi naziv mu lahko vzame le Španec Pola, ki bi moral biti junak zmage v finalu, kjer nas vnovič čaka polna dvorana,« še pričakuje nekdanji slovenski selektor Razboršek. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije