ODBOJKA

Slobodan bo sam svoje sreče kovač

Na OZS nič novega o selektorju slovenske odbojkarske reprezentance Kovaču pogodba še velja, a nima več pravega zaupanja v svoje varovance
Fotografija: Med selektorjem Slobodanom Kovačem in igralci očitno ni več prave komunikacije. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Med selektorjem Slobodanom Kovačem in igralci očitno ni več prave komunikacije. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Tresla se je gora, rodila se je miš. In ta miš je slovenska. Ob koncu septembrskega svetovnega prvenstva v odbojki, na katerem je slovenska reprezentanca osvojila 12. mesto, je tudi z izjavami v javnosti (dokončno) počilo med selektorjem Slobodanom Kovačem in njegovimi varovanci.

Da ne bo pomote, gre za Srba, ki je bil kot igralec z reprezentanco Jugoslavije olimpijski prvak leta 2000 v Sydneyju, štiri leta prej je bil z njo bronast v Atlanti. Zatorej ni čudno, da ga je na SP v sklepu tekmovanja kot skrajno ambicioznega posameznika hudo prizadel moralni padec pri njegovih odbojkarjih. Zato je zdaj (nelogično) vprašanje, ali bo Kovač še vodil Slovenijo. »Za zdaj se ne nagibamo ne v eno ne v drugo stran, a menim, da bo odločitev morala pasti kmalu.

Obljubim, da se bodo stvari hitro odvile,« je po mundialu trdil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret. A ni še nič, pod Alpami je tiho kot v saharskih peščinah. Nelogičnost pa se seveda nanaša na to, da zaupanja med selektorjem in igralci ni več, nadaljnje sodelovanje je pojem iz žanra znanstvene fantastike. Nekdanji selektor Irana je marca lani pogodbo z OZS podpisal za dve leti, a je tudi Ropret priznal, da ta resda pokriva dve koledarski leti, a tri tekmovalne sezone. Torej tudi evropsko prvenstvo naslednjega leta, ki ga bo ob Franciji, Belgiji in Nizozemski septembra gostila tudi Slovenija.

Tu so tudi oktobrske olimpijske kvalifikacije za igre v Tokiu, OZS pa želi tudi, po zahrbtni potezi mednarodne zveze, ta pa zdaj po ovinkih priznava krivdo, prirediti turnir za popolnitev elitne lige narodov. Pri njem gre za vprašanje mesecev, drugače bi kapetan Tine Urnaut in drugi fantje igrali v evropski ligi. Pogodba Slobodana Kovača s slovensko zvezo torej še velja, zato za zdaj tudi ni nobene dinamike z njegove oziroma strani OZS.

Plača pride, klubsko pa je Srb iz Velikega Gradišta od nove sezone
pogodbeno vezan na ruski klub Belogorje iz Belgoroda. Nova selektorska služba, omenjalo se je Turčijo, pa bi bila lahko le še vprašanje časa. Glede na okoliščine je logično razmišljanje, da bo OZS morala poiskati novega selektorja, a čas teče, tekmovanja se bližajo, nanje pa se morajo nekdanji evropski podprvaki tudi ustrezno pripraviti. Torej, bo denimo morebitni novi selektor legenda odbojke Andrej Urnaut, v novi sezoni trener ACH Volleyja, ali bo prvi mož stroke znova nekdo iz odbojkarsko bogatega jugoslovanskega ali italijanskega bazena?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije