NOGOMET

Selektor odhaja po podvigu v Riu

Argentinci prvi v zgodovini zmagali v Braziliji v kvalifikacijah za SP.
Fotografija: Nicolas Otamendi je dosegel šesti gol v reprezentančnem dresu. FOTO: Sergio Moraes, Reuters
Odpri galerijo
Nicolas Otamendi je dosegel šesti gol v reprezentančnem dresu. FOTO: Sergio Moraes, Reuters

Veliki derbi 6. kola južnoameriških kvalifikacij za nogometno svetovno prvenstvo 2026 se je v Riu de Janeiru začel s polurno zamudo zaradi spopada policije z argentinskimi navijači na tribunah, končal z veliko žalostjo Brazilcev. Argentina je pripravila še en podvig na Maracani.

Pred dvema letoma ji je Angel Di Maria na slovitem stadionu prinesel zmago z 1:0 v finalu Cope America, tokrat je bil Nicolas Otamendi junak uspeha z enakim izidom. Po njegovem golu z glavo v 63. minuti je Brazilija doživeli prvi domači poraz v kvalifikacijah za mundial nasploh – po 51 zmagah in 13 remijih.

Potrebujejo trenerja z ogromno energije

Petkratni šampioni zemeljske oble in edini, ki so nastopili na vseh dosedanjih 22 SP, do letos še nikoli niso izgubili na treh zaporednih kvalifikacijskih tekmah. V pičlih 36 dneh so jih zdaj položili na pleča Urugvaj (2:0), Kolumbija (2:1) in branilci svetovnega naslova (1:0) po ogorčeni taktični bitki. Oslabljeni Brazilci so poskušali igrati po receptu, ki je pet dni prej prinesel Urugvajcem zmago v Buenos Airesu, Argentinci pa so potrdili, da imajo zrelo moštvo, ki je kos vsem izzivom.

Niso poskušali umirati v lepoti, po pragmatični predstavi so bili v njihovih vrstah najbolje ocenjeni vratar Emiliano Martinez ter stebra obrambe Otamendi in Cristian Romero. Lionel Messi je od začetka tožil zaradi bolečine v stegenski primikalki in moral z igrišča v 78. minuti.

»Imeli smo več priložnost, zato končni izid ni pravičen. Slednjič so nas pustili na cedilu še naši privrženci. Seveda imajo pravico do mnenja, toda vzklikanje ole, ole ob sleherni podaji Argentincev v finišu tekme je bilo pretirano,« je potožil brazilski selektor Fernando Diniz. Njegov argentinski kolega Lionel Scaloni pa je presenetil z izjavo, da je morda zadnjič vodil reprezentanco. »Moštvo potrebuje trenerja z ogromno energije,« je dejal in odkorakal brez pojasnil.

Vrstni red: Argentina 15, Urugvaj 13, Kolumbija 12, Venezuela 9, Ekvador (-3) 8, Brazilija 7, Paragvaj in Čile po 5, Bolivija 3, Peru 2.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije