DAN ZA TEKMO

Cedevita Olimpija s pomembno okrepitvijo na današnjo tekmo

Cedevita Olimpija drevi v Stožicah s Prometejem za prvo evropsko zmago. Ljubljanska ekipa si je v tej sezoni nabrala že osem porazov.
Fotografija: Vlado Ilievski, športni direktor Cedevite Olimpije FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Vlado Ilievski, športni direktor Cedevite Olimpije FOTO: Leon Vidic/Delo

Košarkarska sezona je še mlada, toda košarkarji Cedevite Olimpije so si nabrali že osem porazov v 11 nastopih v ligi ABA (2:2), regionalnem (0:3) in slovenskem superpokalu (1:0) ter evropskem pokalu (0:3). V slednjem bodo danes ob 18.30 dočakali najlepšo priložnost za prvi uspeh, čeprav se jim je na široko nasmihala že proti Joventutu.

V Stožicah bodo z okrepljeno zasedbo gostili ukrajinski Prometej, ki je doslej zbral eno zmago več. Ugnal je Hamburg s 97:77, nato pa gladko klonil proti Bešiktašu v Istanbulu s 70:92 in doma proti London Lions (77:99).

Potrditev kadrovskih težav

Podpis pogodbe s Klemnom Prepeličem do konca koledarskega leta pomeni potrditev kadrovskih težav moštva s precej nižjim proračunom kot lani in bo brez dvoma povečal kakovostni delež slovenskih košarkarjev. Ne bo pa rešil vsega, čeprav je zaradi poglabljanja krize zelo dobrodošel.

Ne smemo pozabiti, da je 31-letni branilec brez tekme od letošnjega svetovnega prvenstva, na katerem je bil s povprečjem 14 točk drugi strelec reprezentance za Luko Dončićem (27), in da bo lep del svoje tretje epizode v Stožicah (za Union Olimpijo je igral v sezonah 2012/13 in 2014/15) lovil pravo ostrostrelsko formo.

Čeprav ima Prepelič za visokega branilca zelo dobro ustvarjalno žilico, bo lahko hkrati odpravil le del zadrege Cedevite Olimpije pri organizaciji igre, ki je njena najšibkejša točka. Prvi dirigent moštva Justin Cobbs je pač po duši bolj strelec kot kreator, tako da smo ga po igralnem slogu neredko stežka ločili od Jake Blažiča, Seana Armanda in Gregorja Glasa.

In zdaj je prišla še okrepitev iz Slovenske Bistrice, ki bo do silvestrovega iskala možnost za trajnejšo in bogatejšo zaposlitev v tujini. Kaj pa se bo zgodilo po njegovem odhodu, potem ko je branilska vrsta dobila očitno nezaupnico?

Lani s Prometejem 0:2

Na Prometej, prvaka Ukrajine v sezoni 2021/22, ki je zaradi vojne v domovini našel zatočišče v Rigi in osvojil prvo mesto v latvijsko-estonski ligi, pri Cedeviti Olimpiji nimajo prijetnih spominov. Lani so z njim izgubili tako doma (89:94) kot v gosteh (68:94), tekmeci pa so se nato ustavili šele v polfinalu evropskega pokala proti Türk Telekomu. Kot se pogosto zgodi v takšnih primerih, je Prometej v poletnih mesecih ostal brez nekaterih pomembnih adutov. Zasedbe, ki jo še vedno vodi izraelski trener Ronen Ginzburg, pa nikakor ne gre podcenjevati.

V dosedanjih evropskih nastopih je bil s povprečjem 13,3 točke najučinkovitejši 178 cm visoki prišlek iz Strasbourga Marcus Keene, danes pa bo še posebej motiviran. Leta 2021 je namreč za kratek čas nosil dres Cedevite Olimpije – do prekinitve sodelovanja, ker je po navadah in razvadah bolj strelec kot organizator. Zveni znano, kajne? 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije