NOGOMET

Prvoligaši morajo še pogumneje z mladimi

Domači nogometni klubi dajejo pred upi prednost povprečnim tujcem. Elitni klubi prispevajo dva reprezentanta Slovenije za rezervno klop.
Fotografija: Napadalec Celja Dario Vizinger je prvi strelec v Prvi ligi Telekom Slovenije, pred dnevi je debitiral v dresu mlade hrvaške reprezentance. FOTO: nk-celje.si
Odpri galerijo
Napadalec Celja Dario Vizinger je prvi strelec v Prvi ligi Telekom Slovenije, pred dnevi je debitiral v dresu mlade hrvaške reprezentance. FOTO: nk-celje.si

LJUBLJANA – Že dolgo poslušamo, kako naj bi bila 1. slovenska nogometna liga naravnana razvojno, za vzgojo mladih talentov, ki bi hitro, že v najstniških letih, dobili možnost nabiranja izkušenj v članskem nogometu. S tem bi bili zanimivi tudi za uglednejše in bogatejše klube iz kakovostnejših lig in posledično za državno reprezentanco. A to se žal (še) ni uresničilo, saj na slovenskih prvoligaških igriščih vidimo precej več tujcev sporne kakovosti kot domačih mladih upov.

Sedem članskih reprezentantov

Slovenski prvoligaši v tem trenutku prispevajo skupno le dva domača članska reprezentanta, pa še ta nista v ospredju. Napadalec Maribora Luka Zahović (23 let) je zaradi poškodbe celo manjkal na zadnji reprezentančni akciji, vratar Olimpije Nejc Vidmar (30 let) je tretji čuvaj mreže v izbrani vrsti. Člana Maribora Kenan Pirić in Dino Hotić sta bila na seznamu selektorja BiH Roberta Prosinečkega, a na zadnjih tekmah nista igrala. Olimpija ima v branilcu Vitalijsu Maksimenku občasnega reprezentanta Latvije, člana Domžal Rauno Sappinen in Mattias Käit sta v izbrani vrsti Estonije, a nista nosilca igre.

Ko gre za selekcije U21, je Nardin Mulahusejnović (Maribor) član BiH, napadalec Celja Dario Vizinger pa je v preteklih dneh debitiral v mladi selekciji Hrvaške, ki jo po novem vodi nekdanji uspešni trener Olimpije Igor Bišćan. V slovenski vrsti mladih upov pod taktirko selektorja Primoža Glihe tačas igrajo Vitja Valenčič (Olimpija), Aljaž Ploj, Dejan Petrovič (oba Aluminij), Tomi Horvat (Mura), Žan Zaletel, Jakob Novak, Dušan Stojinović (vsi Celje), Sven Šoštarič Karič, Matija Rom, Janez Pišek (vsi Domžale), Arian Rener, Leon Sever (oba Tabor) ter Egzon Kryeziu in Žan Rogelj (oba Triglav). Slednji so skupaj s še šestimi kolegi, ki si kruh služijo v tujini, v zadnjih dneh dobro oddelali dve močni prijateljski tekmi z Anglijo v Ljudskem vrtu (2:2) in Madžarsko v Celju (1:0).

Slab izplen letnika 1998

»Letniki 1998 se niso prebili skozi sito slovenskega nogometa, čeprav govorimo o igralcih, ki so sodelovali na evropskem prvenstvu U17. To je eden od kazalnikov, da fantje ne dobijo dovolj priložnosti za igranje v prvi slovenski ligi. Razlogi za to so tako v klubih kot igralcih samih,« je pred zadnjim zborom mlade reprezentance dejal selektor Gliha. Od tiste zasedbe, ki je na EP leta 2015 doživela tri identične poraze (0:1) s Češko, Nemčijo in Belgijo, so danes na sceni opazni vratar Rok Vodišek (mlada ekipa Genoe, Italija), Jan Mlakar (Queens Park Rangers 2. angleška liga in reprezentanca U21) ter že omenjeni Dejan Petrovič, Vitja Valenčič, Matija Rom, Janez Pišek, Jakob Novak, Sven Šoštarič Karič in Jakob Novak. Gaber Petric pa je, denimo, šele v zadnjem odigranem prvenstvenem krogu pri 21 letih dosegel premierni prvoligaški gol, ko je šele tretjič oblekel dres Triglava v najmočnejšem tekmovanju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije