Pred tekmo bi bili presrečni, po njej pa ...

Na drugi posamični tekmi v Lahtiju slavje Nemca Karla Geigerja. Slovenski skakalci moštveno za las ob zmago, Lanišek včeraj 10.
Fotografija:
Odpri galerijo

Če bi Cenetu Prevcu, Timiju Zajcu, Petru Prevcu in Anžetu Lanišku, ki so zastopali slovenske barve na ekipni preizkušnji v Lahtiju, pred začetkom tekme kdo ponudil drugo mesto, bi ga verjetno vzeli brez premisleka. Toda glede na to, da se jim je vse do zadnjega nasmihala celo zmaga, na koncu s tem odličnim dosežkom vseeno niso bili povsem zadovoljni.
Na drugo stopničko so se z grenkim priokusom povzpeli zaradi majhnega zaostanka za prvouvrščenimi Nemci Constantinom Schmidom, Piusom Paschkejem, Stephanom Leyhejem in Karlom Geigerjem, za katerimi so po osmih skokih in pravi srhljivki na koncu zaostali za vsega 2,3 točke. Še pred zadnjim nastopom so Slovenci za las, za 0,7 točke, vodili pred izbranci nemškega selektorja, Avstrijca Stefana Horngacherja.

Toda nato je Lanišek za čisto malo izgubil neposredni dvoboj z Geigerjem, čeprav je skočil enako daleč (121 m) in pristal skoraj točno na (virtualno) zeleno črto, ki označuje potrebno daljavo za prevzem vodstva. Toda vetrna izravnava, ki je Karlu odvzela le 0,4, Anžetu pa 3,9 točke, je jeziček na tehtnici prevesila na stran Nemcev. Lanišek, ki je bil z 252,7 točke sicer naš drugi najboljši posameznik za Zajcem (258,2) – Peter jih je prispeval 238,7, Cene pa 232,2 –, se je vidno jezil nase. Potreboval je več minut, da se je kolikor toliko sprijaznil z razpletom. Po tekmi se je prvič nasmehnil šele na zmagovalnem odru.

Peter: Za nami je super dan

»Anže je pač borec v pravem pomenu besede in že od nekdaj izjemno tekmovalen,« je jezo Laniška, ki je kot četrtouvrščeni na petkovi posamični tekmi stopničke zgrešil le za 0,8 točke, obrazložil Aleš Selak, njegov klubski trener pri SSK Mengeš. Na novinarski konferenci je v imenu slovenske ekipe spregovoril srednji od bratov Prevc. »Če bi nam kdo pred tekmo rekel, da bomo pristali na drugem mestu, bi bili presrečni. Toda glede na to, kako se je odvijala tekma, smo zdaj malo razočarani. Na koncu koncev smo bili zelo blizu zmagi, za katero smo imeli vse do zadnjega skoka lepo priložnost, da jo tudi dosežemo. A verjamem, da bomo že po prespani noči spet vsi srečni,« je izjavil 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih.

Nasprotno je bil Cenetov starejši brat Peter že takoj po tekmi zelo zadovoljen z drugim mestom. »Za nami je super dan. Super smo skakali, tudi rezultat je super. Vesel sem, da se nam je po dolgem času pokrilo tudi na ekipni preizkušnji. Borili smo se za zmago, zelo zadovoljni pa smo lahko tudi z drugim mestom, saj smo imeli že nekaj tekem, na katerih smo bili kar precej oddaljeni od stopničk,« je spomnil zdaj najizkušenejši slovenski reprezentant. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije